Koalice se dohodla na další spolupráci, Čunkův návrat odložila

Praha - Předsedové vládních stran se na dnešním setkání v Kramářově vile dohodli, že koaliční spolupráce bude dále pokračovat. Čunkův návrat ale stále nevyřešili. Zelení chtějí počkat, až se do svého mandátu vrátí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, se kterým chtějí ještě jednat. Obě menší strany vyjádřily přesvědčení, že dohoda o návratu Jiřího Čunka do vlády je reálná, Topolánek se k situaci nevyjádřil. Další podrobnosti bude koalice řešit na svém středečním jednání.

Lidovci ve čtvrtek uvedli, že požadují bezodkladné jmenování svého předsedy Jiřího Čunka do vlády. Fakt, že už více než tři měsíce nemají plnohodnotné zastoupení v kabinetu, podle nich narušuje koaliční spolupráci. Premiér Mirek Topolánek prohlásil, že fungování koalice ale také narušuje, pokud lidovci nepodporují vládní změny. Dodržování koaliční smlouvy a udržení vlády považuje stále za prioritní.

Topolánek od lidovců požaduje, aby podpořili změny ve zdravotnictví navrhované ministrem Julínkem. To je podle vedení KDU-ČSL nepřijatelné. Lidovci chtějí zrušit poplatky pro děti a důchodce nad 70 let, vadí jim i transformace nemocnic a zdravotních pojišťoven.

Premiér Čunkův návrat podmínil i dohodou mezi lidovci a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Ten už dříve uvedl, že v jedné vládě s Čunkem být nechce, pokud jasně nevysvětlí původ svých rodinných peněz. Rezignací hrozí i ministr školství Ondřej Liška.