Vlaky do Německa budou v případě stávky končit v Drážďanech

Praha - Mezinárodní vlaky mezi Českou republikou a Německem by v případě stávky německých strojvedoucích začínaly a končily v Drážďanech. Upozornily na to dnes České dráhy. Stávkou hrozí strojvůdcovský odborový svaz GDL, pokud s ním vedení Deutsche Bahn nepodepíše tento týden kolektivní smlouvu. Časově neomezený protest by začal v pondělí.

Ze železničních tratí mezi ČR a Německem by stávka postihla pouze severní směr, tedy vlaky do Berlína a Hamburku. Do cíle nedojedou cestující vlaků EuroCity, jako je například Vindobona z Vídně nebo Hungaria z Budapešti. Čeští strojvedoucí je dovezou pouze do Drážďan. Nepojedou ani noční spoje EuroNight. Naopak jižní železniční tah do Mnichova a Norimberku by měl fungovat bez problémů.
   
Případná stávka německých strojvedoucích by byla již několikátá během posledních měsíců. Naposledy stávka ochromila německou osobní železniční dopravu v polovině listopadu. Negativní ekonomický dopad na železniční dopravce celé Evropy mělo také listopadové zastavení nákladních vlaků. Na českém území jich tehdy uvízlo několik desítek.
   
Strojvůdci však nejsou jediní, kdo v Německu protestuje kvůli vyjednávání o mzdách. Po celé zemi se tento týden uskutečnilo několik varovných stávek, které svolal odborový svaz Ver.di. Stávky ovlivnily hlavně služby školek, nemocnic a veřejné dopravy. Další samostatná stávka zastavila provoz metra, tramvají a autobusů v Berlíně.
   
Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly se k protestu železničářů schyluje také v Maďarsku. Konkrétní dopady na české vlaky však zatím nelze odhadnout.

Vydáno pod