Svědek v kauze Budišov Marek Řičár nespáchal podle policie trestný čin

Praha - Architekt Marek Řičář podle policie nespáchal trestný čin podvodu, z nějž ho viní obecně prospěšná společnost Bono Publico a vedení obce Budišov na Třebíčsku. Podle dnešního deníku Právo se tak policie postavila za svědka Řičáře, který ji v roce 2006 upozornil na údajnou manipulaci s dotacemi EU v Budišově.

Společnost Bono Publico podala loni na Řičáře trestní oznámení pro podezření z více než čtrnáctimilionových podvodů. Tvrdí, že architekt coby někdejší ředitel společnosti zadával zakázky svému vlastnímu architektonickému ateliéru. Zakázky se týkaly projektu na opravu zámku v Budišově.
 
„Během vyšetřování se neprokázalo, že by v této souvislosti byl spáchán nějaký trestný čin,“ řekla Právu mluvčí jihomoravských kriminalistů Jana Šípková. Bono Publico ale proti rozhodnutí policie podala stížnost, o které teď bude rozhodovat brněnské krajské státní zastupitelství.
 
Právě budišovského zámku se týká kauza manipulací s dotacemi EU: starosta Budišova Ladislav Péťa (ČSSD), bývalý poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka podle policie nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 milionů korun. Na přípravě rekonstrukce s městem spolupracovala společnost Bono Publico.
 
Péťa, Doležel a Řehulka jsou mimo jiné obviněni i z vydírání Řičáře. Ten je pod ochranou policie a skrývá se na neznámém místě. Policisté v souvislosti s případem obvinila z přijímání úplatku i bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou.