Policie stále neodhalila odesílatele výhružných dopisů zákonodárcům

Praha - Ani tři týdny po prezidentské volbě a den po inauguraci Václava Klause není jasné, kdo stál za výhrůžkami, které doprovázely hlasování. Hlavně zákonodárcům, kteří během hlasování o nové hlavě státu dostali obálky s nábojnicemi a střelným prachem, se nelíbí, že policie zatím nepřišla s ničím konkrétním.

Během prezidentské volby našlo sedm zákonodárců v poště obálky s nábojnicemi, střelným prachem a výhružným textem. Okamžitě se začalo mluvit o politické mafii a nechutné hře, kterou je třeba co nejrychleji odhalit. Tři týdny po prezidentské volbě už ale téma nebezpečných zásilek politiky moc nezajímá. „Já to nesleduji, nesleduji ani ty výhrůžky, které dostávám já, protože to nemá smysl,“ prohlásil předseda ČSSD Jiří Paroubek.
 
Vydírání v nejvyšších patrech politiky má na starosti pouze tříčlenný tým pražských kriminalistů. S rozplétáním celého případu nijak nespěchá. „Byly zadány znalecké posudky z oblasti genetiky, daktyloskopie a balistiky, budeme také zkoumat, o jaké písmo se v dopisech jedná, resp. z jakého psacího stroje to písmo vzniklo,“ popsala průběh vyšetřování mluvčí pražské policie Eva Miklíková.
 
Na světě je už údajně několik vyšetřovacích verzí. Tři týdny od přijetí výhružných zásilek nebyl ale u výslechu ještě ani jeden poslanec a ani jeden senátor. „Já jsem ohledně těch výhrůžek ještě nedostala žádný kontakt od policie, nikdo mě neoslovil. Připadá mi to nestandardní, protože bych považovala za prioritní, aby se to vyšetřilo, než uplyne další čas a pak se na to zapomene,“ myslí si senátorka Jana Juřenčáková (nestr.).
  
Senátor za KDU-ČSL má podobný názor: „Myslím si, že by se za tu dobu už mohl někdo ozvat a třeba říci, v jakém stádiu ty věci jsou nebo zda je naděje na vypátrání.“
 
Policie už dřív potvrdila, že většina výhružných zásilek odešla z Prahy 10, další informace ale nezveřejnila. Zda bude nakonec proti někomu zahájeno trestní stíhání, by mělo být jasné nejpozději v polovině dubna. Uplyne totiž zákonem daná dvouměsíční lhůta na prověřování.