Muž, který pronikl do zámku v Lánech, zemřel na selhání srdce

Lány - Muž, který vnikl v sobotu večer do zámku v Lánech a po zásahu Hradní stráže zkolaboval, zemřel na selhání srdce. S odvoláním na výsledky pitvy to uvedl mluvčí rakovnické policie René Černý. Hradní stráž se hájí, že zásah na osmadvacetiletého muže z Rakovnicka byl proveden v pořádku, podrobnosti o jeho průběhu nechtějí úřady zveřejnit. Během incidentu byl na zámku i prezident Václav Klaus, jeho bezpečnost ale nebyla ohrožena.

Muž přijel k areálu lánského zámku na kole a pokoušel se proniknout dovnitř. Přelezl plot a dostal se až do prvního patra budovy, která slouží jako ubytovna zaměstnanců. Tam ho objevily bezpečnostní kamery. „Při zadržení zkolaboval, a tak mu příslušníci Hradní stráže poskytli odbornou první pomoc a přivolali lékaře,“ uvedla mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Přivolaný lékař už ale jen konstatoval smrt.

Úřady se k odpovědnosti za incident nehlásí. „Nespadá to pod armádu, nespadá to ani pod ministerstvo obrany. Je to složka (Hradní stráž) Vojenské kanceláře prezidenta republiky,“ řekla ministryně obrany Vlasta Parkanová. „Nebylo zjištěno pochybení zasahujících příslušníků Hradní stráže,“ prohlásil mluvčí Vojenské policie Jan Čermák. 

Případem se dále zabývá policie. Vyšetřování zatím ukázalo, že muž pocházející z Rakovnicka nemá v obci příliš dobrou pověst, často prý nevycházel. Navíc se u něj měli scházet narkomani, za drogové delikty byl i několikrát vězněn. A právě to má očistit jméno Hradní stráže - podle odborníků mohly drogy způsobit jeho smrt. „Lidé drogově závislí mají pětkrát větší riziko náhlé srdeční smrti. Vliv toho zásahu je velmi nepravděpodobný a definitivní vyjádření můžeme dát až na základě výsledků soudní pitvy,“ poznamenal kardiolog Miloš Táborský.

Lány jsou tradičně nejklidnějším místem pobytu prezidenta. Hradní stráž i policisté tu naposledy u závažnějšího případu zasahovali v roce 2004 - nedaleko zámku tehdy policie zadržela dva muže. Měli pušku s tlumičem a zaměřovač pro noční vidění. Vyšetřování ukázalo, že šlo o pytláky.

Vydáno pod