Vandalové působí dopravcům v krajských městech milionové škody

Praha - Statisícové až milionové škody působí každoročně vandalové dopravním podnikům ve většině krajských měst. Nejvíc peněz na odstranění škod vynakládají v hlavním městě, loni kvůli tomu pražský dopravní podnik zaplatil zhruba 60 milionů korun. V dopravních prostředcích se nejčastěji objevují graffiti, poškrábaná skla a poničené sedačky. Pachatele se podle vyjádření dopravců většinou usvědčit nepodaří, hlavně kvůli nedostatku důkazů.

V hlavním městě loni vynaložili více než třetinu částky na odstraňování škod v metru. Další miliony stojí podnik antigraffitové nátěry. Přesné statistiky ale dopravní podnik k dispozici nemá. Poničené sedačky, poškrábaná okna a zničené cedule s jízdními řády stály podnik zhruba 31 milionů korun.

V Plzni kromě ničení interiérů autobusů, trolejbusů či tramvají vandalové v poslední době v několika případech dokonce rozbili lahví nebo kamenem přední okna jedoucích vozů. Škody způsobené na dopravních prostředcích a na dalším majetku dopravního podniku dosahují několika milionů korun. Milionový účet mají za odklízení působení vandalů také v Dopravním podniku města Pardubic. Tam za nejnákladnější považují opravy čekáren a poničených prodejních automatů na jízdenky.

Poměrně velký nárůst škod zaznamenali v Českých Budějovicích. Dopravní podnik města je za loňský rok vyčíslil na 1,5 milionu korun, což bylo o půl milionu víc než v roce 2006.

S paradoxní situací se lze setkat na severu Moravy. Zatímco ostravskému dopravnímu podniku působí nenechavci každoročně milionové škody, vedení opavského dopravního podniku nic takového řešit nemusí a škody tohoto druhu jsou údajně schopni odstranit za pouhou tisícikorunu.

Poměrně úspěšně čelí útokům také provozovatelé městské hromadné dopravy v Karlovarském kraji, kteří si pochvalují dobrou spolupráci s městskou policií. Projevuje se na tom zřejmě i malý počet takzvaných nočních linek.

Statisícové účty od vandalů mají města ve Středočeském kraji; v Příbrami to pro tamějšího dopravce představuje okolo 200.000 až 300.000 korun za rok. Zhruba se stejnými výdaji musejí počítat v Liberci, kde opravy poničených sedaček přijdou ročně na 200.000 korun a na čističe sprejů firma vynaloží každý rok kolem 150.000 korun. Se „zdobením“ interiérů pomocí sprejů či zanechávání vizitek na sklech se setkávají také v Olomouci. Náklady na odstranění veškerých poškozených bočních skel, jimiž trpí asi polovina vozového parku olomouckého podniku, by představovaly odhadem dva miliony korun.

Dopravnímu podniku města Hradec Králové způsobují největší škody sprejeři. Odstranění jejich malůvek v autobusech a trolejbusech a na zastávkách podnik stojí desetitisíce korun ročně. V Jihlavě na odstranění podobných kreseb či nápisů dávají každý rok více než 100.000 korun. Policii se přitom podaří zadržet jen malé procento vandalů. Podle odhadu ředitele podniku se škody působené vandaly na majetku dopravního podniku za poslední desetiletí zdvojnásobily.

  • Ostrava - tramvaj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/102/10111.jpg
  • Poničený interiér tramvaje autor: Dopravní podnik Ostrava, zdroj: www.dpo.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/119/11831.jpg