Podle školských odborů se za ministra Lišky zlepšila komunikace, stávka se zatím nechystá

Praha - Ministr školství Ondřej Liška naplňuje lednovou dohodu se školskými odbory a stávka se zatím nechystá. V Otázkách Václava Moravce to uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík. Liška, který byl šéfem resortu jmenován v den stávky učitelů, bude 13. března ve funkci sto dní. Podle stínového ministra školství za ČSSD Jiřího Havla je ale zatím předčasné jeho působení hodnotit. Sám Liška říká, že se mu podařilo uklidnit emoce a na úřad, který opouštěli zaměstnanci, přivést dobrý tým.

Odboráři s Liškou mluvili v lednu nejen o dlouhodobých záměrech, ale také o penězích pro letošní rok. Loni totiž několik měsíců protestovali proti návrhu rozpočtu na rok 2008, jejich kampaň nakonec vyvrcholila prosincovou stávkou, do níž se zapojila více než polovina škol.
 
Odbory chtěly vyjednat více peněz na platy pracovníků škol a pomůcky. Jejich požadavek naplnili poslanci jen částečně. Jak uvedl Liška v Otázkách, reálný růst platů ve školství letos nepřekročí čtyři procenta. Dobšík soudí, že nárůst by měl být vyšší, protože inflace se podle Dobšíka bude pohybovat mezi pěti až šesti procenty.

Ministerstvo za dobu Liškova úřadování rozhodlo i o tom, že nová státní maturita bude mít dvě úrovně náročnosti, připravilo novelu školského zákona. Ta má třeba zpřísnit domácí vzdělávání nebo znovu zpoplatnit mateřskou školu pro předškoláky. S tím nesouhlasí opozice.

Předseda studentské komory rady vysokých škol Vratislav Vozník v Otázkách rovněž hovořil o odloženém školném, které se objevilo v návrhu reformy vysokého školství. To by mohlo podle něj znevýhodnit absolventy při žádostech o úvěry či hypotéky. Splácení dluhu za studium by jim tak mohlo bránit v založení rodiny a v běžném životě. Zastáncem navrhovaného systému není ani stínový ministr Havel, protože finanční přínos by podle něj byl velmi malý.

Liška ale uvedl, že odložené školné představuje model, o němž by se mělo začít diskutovat. Podle něj je možné po debatě s bankami systém nastavit tak, aby studenty z chudších rodin neznevýhodňoval. Informace o vysokoškolském vzdělání - a tedy i možnosti lepšího uplatnění - by naopak měly banky pro bonitu zohledňovat.

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala k tomu, že do roku 2010 školné nezavede. Podle Lišky je o něm ale nutné diskutovat. Reformní záměry chce představit v úterý na tiskové konferenci, na níž bude také rekapitulovat své tříměsíční působení na ministerstvu.

Podle Lišky se ministerstvu podařilo postoupit i v přípravě projektů na peníze z evropských fondů. Právě ty způsobily pád Liškovy předchůdkyně Dany Kuchtové.