Připravovaná novela zákona má posílit pravomoci exekutorů

Praha - Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu exekutorského řádu, která počítá s většími pravomocemi soudních vymahačů dluhů. Ti by podle návrhu mohli třeba rozhodovat o zahájení exekuce, i když dnes o tom rozhoduje soudce. Kritické hlasy odráží tvůrci tím, že chtějí ulevit soudům a věnovat se sporným exekucím.

Pravomoce exekutorů jsou ožehavým tématem a připravovaná novela plná novinek ho opět otevírá. „Novela přináší na jedné straně zvýšení kompetencí exekutora, ale zejména v těch nesporných věcech tak, aby soudy mohly svoji pravomoc zaměřit na sporované věci,“ vysvětlila důvod ke vzniku novely poradkyně ministra spravedlnosti a předsedkyně soudu Praha-východ Martina Kasíková. 
 
„Soud nebude muset ve statisících případů nařizovat exekuce. Bude se moci věnovat tomu, čemu má. To znamená rozhodovací činnosti a ne razítkování žádostí od exekutorů,“ řekl k připravovanému návrhu prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa.
 
Novela například počítá s tím, že pokud exekutor zabaví majetek, který na první pohled nepatří dlužníkovi, nebude si poškozený stěžovat soudu, ale přímo exekutorovi. Stížností na postup při exekucích přitom není málo. V roce 2006 jich bylo 517. 
 
Novinkou je také to, že informace o vyšetřování trestných činů exekutorů by měl mít pod dohledem přímo ministr spravedlnosti. Jeho protějšku z ministerstva vnitra se nelíbí požadavek exekutorů na policejní ochranu. „Logicky podporujeme variantu, která bude znamenat menší účast policie při zákrocích exekutorů,“ řekl ministr vnitra Ivan Langer.  
 
Návrh je zatím v připomínkovém režimu, ministerstvo spravedlnosti ho ještě neschválilo. „Dnes se o tom baví experti - soudci, advokáti a exekutoři. Diskuse je bouřlivá, zaznívají různé názory, tudíž nelze předjímat konečný výsledek,“ prohlásil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.
 
Konečná podoba novely by měla vzniknout do června, pak ji dostane na stůl vláda.