Žáci jsou čím dál drzejší

Praha - Školy se musí vypořádat s čím dál drzejšími a nevychovanějšími žáky. Nevhodně se chovají nejen mezi sebou, ale i k učitelům. Podle průzkumu provedeného na více než tisíci školách vnímá zhoršení devět z deseti kantorů.

Přibývá žáků, kteří nerespektují žádná pravidla, napadají a urážejí spolužáky i učitele. Často dochází k tomu, že se svými činy chlubí i na internetu. Podle učitelů se za poslední roky zhoršil také slovník dětí, včetně těch nejmladších. „Sledují i úroveň komunikace v politice, u vrcholných činitelů, osobností, celebrit a pochopitelně se to odráží v jejich chování,“ uvedl Jaroslav Střeštík, zástupce ředitele ZŠ Horáčkova v Praze 4. 

Asociace pedagogů zjistila, že chování žáků je podle 90 procent škol horší. Jen devět procent si myslí, že se zlepšilo, podle jednoho procenta se nezměnilo. Jak někteří školáci potvrzují: „U některého učitele si fakt nedovolíme nic a sedíme a jsme zticha, u některého zase děláme cokoliv.“ 
  
Podle psycholožky Václavy Masákové se děti nechovají hůř, jen jiným způsobem. Jsou sebevědomější, jinak se odehrává i výchova v rodinách. I ve škole chtějí být spíše partnery než žáky. „Zatímco učitel se k nim chová jako k bytosti, která by je měla poslouchat, oni očekávají dialog a k tomu bohužel na řadě škol nedochází,“ řekla Masáková.