Klaus při své první zahraniční návštěvě tradičně míří na Slovensko

Praha/Bratislava - První návštěva Václava Klause v druhém funkčním období míří na Slovensko. Prezident tak pokračuje v zavedené tradici: „Chceme tím signalizovat, že je Slovensko náš nejbližší kamarád. Kdybych odjel někam jinam, tak by to byl signál velmi negativní,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi.

Klaus také připomněl svou roli při rozdělování bývalého Československa: „Spíše jsem se snažil společný stát udržet. Ale když bylo jasné, že k tomu na Slovensku není sebemenší politická vůle, tak jsem velmi rychle pochopil, že je potřeba neotálet.“ Podle svých slov se snažil zabránit hádkám mezi oběma národy.

Prezident se dále vyjádřil ke státnímu vyznamenání, které při své návštěvě USA udělil premiér Mirek Topolánek bratrům Mašínovým. Ti jsou v České republice vnímáni rozporuplně a Klaus zdůraznil, že on sám by vyznamenání neudělil, podobně jako to neučinil ani bývalý prezident Václav Havel. 

Návratu Jiřího Čunka (KDU-ČSL) do vlády Klaus rozhodně bránit nehodlá, protože jde podle něj o plnoprávné rozhodnutí předsedy vlády: „Odmítnout předsedovi vlády ministra, to by byl boj s předsedou vlády a ne s panem Čunkem,“ dodává. Klaus připomněl, že již několikrát na návrh premiéra jmenoval ministry, k jejichž vstupu do vlády měl výhrady. Ve svém prvním funkčním období vyjádřil například pochybnosti při jmenování ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, kritizoval mládí ministra školství Ondřeje Lišky (oba za Stranu zelených) a jazykové znalosti bývalého ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD). Maximum vyjádření nesouhlasu podle Klause bylo, když symbolicky nenabídl šampaňské nově jmenovanému ministru Davidu Rathovi (ČSSD).