Kvůli tragické nehodě u Loun policie stíhá řidiče fabie

Louny - Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání jednačtyřicetiletého řidiče Škody Fabia Combi, který se 13. února u Panenského Týnce na Lounsku střetl s mikrobusem. V tom tehdy zahynulo osm dělníků ze zámečnické a instalatérské firmy z Postoloprt. Řidiči fabie hrozí v případě odsouzení za ublížení na zdraví až desetiletý trest, uvedl lounský kriminalista Rudolf Hlaváč.

Při nehodě řidič fabie z Chomutova podle policie předjížděl na silnici I/7 ve směru od Prahy na Chomutov kamion. Při návratu do svého pruhu se v protisměru bočně srazil s protijedoucím mikrobusem Ford Tranzit, ve kterém cestovali dělníci na noční směnu. Mikrobus se po srážce stal neovladatelným a čelně havaroval do kamionu Renault. Nikdo z dodávky nepřežil. Řidič škodovky utrpěl lehké zranění, řidič kamionu vyvázl bez zranění.

Řidič škodovky ani kamionu nepili před jízdou alkohol, celková škoda byla odhadnuta na 650 000 korun. „Další informace k případu bude možné sdělit až po výslechu všech účastníků nehody a písemném vyhotovení znaleckých posudků,“ uvedl Hlaváč.

Rodinám šesti mužů z Postoloprt radnice přispěla na pohřeb 10 000 korunami. Město zřídilo i konto u Komerční banky v Žatci, na které může kdokoli pozůstalým přispět finanční částkou. „Na kontě pro příbuzné všech osmi obětí nehody je k dnešnímu dni 55 284 korun. O tom, jak s penězi město naloží, rozhodnou radní po ukončení sbírky na konci dubna. “S největší pravděpodobností však vybranou částku rozdělíme mezi pozůstalé rovným dílem," doplnila tajemnice postoloprtské radnice Jana Fišerová.

Na pohřeb přispěl příbuzným obětí nehody i František Fedák, majitel firmy Ziki, kde všichni muži pracovali. Firma si najala advokáta, který zjišťuje, na co všechno mají pozůstalí nárok. „Pan Fedák mě najal, abych jako zmocněnec zastupoval příbuzné obětí v trestním řízení,“ řekl už dříve brněnský advokát Antonín Foukal.

Pohřby mužů ve věku od 23 do 64 let se uskutečnily 21. a 22. února na hřbitově v Postoloprtech a Lounech, se dvěma zesnulými se příbuzní rozloučili v úzkém rodinném kruhu.

Střet tří aut u Panenského Týnce je nejtragičtější silniční nehodou od března 2003, kdy u jihočeských Nažidel zahynulo 19 cestujících v autobuse. Nehoda si vyžádala i dvacátou oběť, která podlehla o tři roky později následkům zranění. V sobotu byl na místě tragédie odhalen památník jejím obětem.