Lidovci a ministerstvo zdravotnictví diskutují o reformě

Praha - Lidovečtí politici a zástupci ministerstva zdravotnictví se dnes sešli na společném jednání, na kterém konfrontovali své názory na reformu zdravotnictví. KDU-ČSL požaduje osvobození od poplatků pro některé skupiny obyvatel. Občanští demokraté svým koaličním partnerům vyčítají, že nedodrželi domluvu, podle které se fungování a účinnost poplatků měla zhodnotit až půl roku po jejich zavedení. Při středeční koaliční schůzce se budou strany snažit najít kompromis dříve, než bude návrh lidovců předložen ve sněmovně.

Předsednictvo KDU-ČSL se usneslo, že bude prosazovat zrušení poplatků pro předškolní děti a seniory nad 70 let. Hovoří se také o výjimce pro matky v porodnici a novorozence. „U novorozených dětí regulační poplatek postrádá zcela smysl. U těhotných žen a matek po porodu znamená poplatek de facto zpoplatnění porodu, což je v rozporu s další sociální politikou státu realizovanou prostřednictvím porodného,“ domnívá se Šojdrová.

Podle původního vládního návrhu zákona byly děti do tří let od regulačních poplatků osvobozeny, po projednávání však byla tato výjimka odstraněna bez náhrady. „Proto nepatří do kategorie odložení a zkoumání po půl roce,“ oponovala Šojdrová občanským demokratům, kteří diskusi považují za předčasnou.

Placení u lékaře považuje místopředsedkyně ale v zásadě za správné, stejně jako její straničtí kolegové. „Nepodpořím návrh, kterým bychom vrátili stav před leden 2008 a zrušili bychom tím poplatky,“ doplnila. Jiného názoru je opoziční ČSSD, jejímž návrhem na zrušení všech poplatků se bude sněmovna zabývat v následujících dnech.

Předložit návrh na zrušení poplatků pro matky a novorozence ve sněmovně by Šojdrová chtěla nejdéle po středě. Na tento den je naplánována koaliční schůzka. Místopředsedkyně totiž stále věří, že by se koaliční strany mohly domluvit na nějakém kompromisu.

Lidovecké „zaseknutí“ v bezvýhradném přijetí Julínkových reforem se stalo také součástí vyjednávání o návratu jejich předsedy Jiřího Čunka do křesla ministra pro místní rozvoj. Topolánek opětovné získání ministerského postu podmiňuje právě poslušností lidovců při dodržování programu koalice, jehož součástí je i zavedení poplatků.

Vydáno pod