Zvláštní vlak seznámí handicapované s využitím webu pro cestování

Brno - České dráhy chtějí do vlaků nalákat handicapované cestující. Ve speciální soupravě, která bude během března stát na několika českých nádražích, jim ukazují, jak jim při cestování vlakem pomůže internet. Lektoři jim předvedou, jak na webu vyhledávat spoje i kupovat jízdenky. Speciální Net vlak neslouží ale výhradně handicapovaným, na bezplatná školení mohou přijít také například senioři a lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené.

Během března navštíví vzdělávací souprava sedm měst. Začíná v Brně, odkud se v úterý přesune do Blanska a přes Prahu, Hradec Králové a Pardubice se dostane zpět na jih Moravy do Boskovic. Cestující se ve vlaku mohou seznámit s využitím internetu na kolejích, ale i se speciálními pomůckami, které pomáhají v používání informačních technologií právě handicapovaným. Jedním z důvodů je podle drah i to, aby lidé s postižením neměli strach jezdit vlakem.

Vlak ročně využije asi 1,65 milionu cestujících s průkazy ZTP nebo ZTP/P. To je asi procento z celkového počtu přepravených pasažérů. Bezbariérovou úpravu má zatím kolem 200 vlaků Českých drah. Na bezproblémovou jízdu handicapovaných je připravena asi desetina spojů.

České dráhy už letos spustily také internetové stránky pro handicapované cestující. Uživatelé na nich například najdou on-line formulář, přes který si mohou objednat svou cestu a asistenci zaměstnanců ČD při nástupu do vlaku. Web obsahuje i informace s piktogramy o bezbariérovosti železničních stanic.