Rath: Julínek chce vytunelovat české zdravotnictví

Praha - Českým nemocnicím hrozí podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha kolaps. Příčinou má být prohlubující se nedostatek pracovního personálu způsobený privatizací nemocnic na obchodní společnosti. Kvalifikovaný personál chybí zejména ve středních a menších nemocnicích. Ministra zdravotnictví Tomáše Julínka proto vyzval, aby situaci začal urychleně řešit.

Alarmující je podle Ratha především nedostatek zdravotních sester. Mnohé nemocnice musí omezovat svůj provoz. Ředitelé proto verbují lékaře a sestry na Ukrajině a ve Vietnamu, což není pro pacienty dobré, uvedl.

Nemocnice privatizované na obchodní společnosti vyplácejí sestrám a lékařům nižší platy. „Uzavření většiny nemocnic je možné předejít nejméně 20procentním nárůstem platů lékařů a zdravotních sester,“ myslí si Rath. Ministr Julínek podle něj tuto politiku podporoval zmrazením platů ve fakultních nemocnicích.

Rath na dnešní tiskové konferenci Julínka vyzval, aby privatizace nemocnic přerušil. ČSSD se chce pokusit zákon o velké privatizaci novelizovat, aby se nemocnic netýkal. Sociální demokraté jsou podle stínového ministra také připraveni k dohodě s lidovci ohledně poplatků ve zdravotnictví.

Poplatky by se neměly týkat dětí do 18 let, starobních důchodců a lidí pod určitou příjmovou hranici, například pod 10 tisíc korun čistého měsíčně, což je standardní i jinde v Evropě. Podle Ratha se ukázalo, že poplatky nic neřeší a jen obtěžují, šikanují, vyvolávají zmatek a snížily životní úroveň nízkopříjmovým skupinám obyvatel.

„Kdyby bylo o poplatcích referendum jako v Maďarsku, pak by je Češi stejně jako Maďaři odmítli jako nesmyslné,“ dodal Rath.