Topolánek považuje výrok Parkanové o radaru za předčasný

Praha/Jeruzalém - Premiér Mirek Topolánek považuje nedělní výrok ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) v České televizi, že bez polské součásti protiraketové obrany by se česká jednání s Washingtonem o případném umístění radaru v Brdech měla vrátit o něco zpět, možná úplně na začátek, za předčasný. Topolánek to dnes uvedl během návštěvy Izraele.

„Prohlášení paní ministryně Parkanové považuji za hodně odvážné. Na návrat k původní koncepci Paroubkovy vlády - umístění radaru a raket na jednom území - k tomu je ještě daleko. Připadá mi to v této chvíli ještě předčasné,“ uvedl premiér.

Americký prezident George Bush během nedávné návštěvy Topolánka ve Washingtonu řekl, že k tomu, aby byl systém funkční, musí být jeho součástí i interceptory v Polsku. „Úmyslem je použít radarový systém k odhalení střely mířící směrem k zemím NATO a poté ji sestřelit. K tomu, aby systém fungoval, musí být integrovaný,“ uvedl Bush podle webových stránek Bílého domu.

Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar již nedávno hovořil o tom, že i samotný radar bez antiraket v Polsku by posílil bezpečnost České republiky. Podobné stanovisko také dnes zopakovala mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová. Podle diplomacie by v případě, že by v Polsku nestála protiraketová základna, totiž nebylo třeba znovu úplně od začátku vyjednávat o smlouvách, které mají určit podmínky pro případné vybudování radaru v Česku. Z formálního i technického hlediska by se totiž i bez polských protiraket na rozhovorech o umístění stanice v ČR nic neměnilo.

USA chtějí k nevoli Ruska i značné části české veřejnosti umístit radarovou část základny na českém území, přičemž v Polsku by byla desítka antiraket, které by v případě nebezpečí radar naváděl na cíl. Washington jedná s oběma státy samostatně. Zatím to vypadá tak, že Češi smlouvy s USA umožňující případné umístění radaru podepíšou dříve než Poláci, podle některých vyjádření by Poláci nemuseli smlouvu uzavřít dříve než za šest měsíců.

Česko s USA celkem vyjednává o dvou smlouvách, které mají určit podmínky pro vybudování radaru ve vojenském újezdu Brdy. Hlavní smlouva bude zřejmě uzavřena již brzy. Naopak vyjednávání o dohodě o pobytu amerických vojsk v Česku bude trvat delší dobu. Další kolo jednání se bude konat od 9. do 11. dubna. Bude to až po summitu NATO v Rumunsku, kde lze očekávat posun v otázce propojení systémů protiraketové obrany USA a aliance.