Julínek: Reforma zdravotnictví musí pokračovat

Praha - Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka je nutné nadále pokračovat v reformě zdravotnictví. Hlavním důvodem je, že v současné době není plnění zdravotnických potřeb zajištěno dostatečně podle ústavy. Pacienti nemohou vybírat zdravotnická zařízení, což údajně vede ke korupci. Stát navíc nemá dostatek financí, aby kontroloval efektivnost zdravotnictví. Na změnách, které ministerstvo připravilo, vydělají úplně všichni, prohlásil Julínek.

„Máme možnost začít se změnami v okamžiku, kdy jsme na tom krátkodobě poměrně dobře, což nám umožní, aby změny byly promyšlené, ohleduplné a skutečně ku prospěchu všem,“ zdůvodňoval opodstatnění reforem náměstek pro zdravotní péči Pavel Hroboň. Pokud příležitost ke změnám stát promešká, ocitne se zdravotnictví za pět let v krizi a bude mnohem těžší jej reformovat.

Zdravotní péče na míru

Podle Julínka by měla být zdravotní péče „na míru“ poskytována podle individuálních potřeb pacientů. Hroboň ji vymezil klíčovými slovy jistota, možnost výběru a kvalitní služby.

Zapomíná se podle něho na to, že zdravotnictví je služba. Pacient je ale dnes spíše pasivním účastníkem, odkázaným na to, kam ho pošle lékař. Reforma by měla vést k tomu, aby měl pacient dostatečné informace pro rozhodnutí, kde a jak se nechá ošetřit.

Možnost výběru by měla zaručit větší konkurence mezi zdravotními pojišťovnami. Pacient by měl mít také možnost volby mezi bezplatnou variantou a službami, za které si lze v rámci léčby připlatit. Musí být ale přesně vymezeno, za co platí.

Jistota podle ministerstva zdravotnictví spočívá především v jistotě nároku na péči. Zákon by měl vymezit, v jaké vzdálenosti od místa pojištěnce musí být zdravotnické služby poskytovány a jaké budou maximální objednací doby.

Konkurence je základ

Zlepšení nabídky služeb chce Julínek dosáhnout zvýšenou konkurencí zdravotních pojišťoven. Pojišťovny budou zdravotnické služby zajišťovat prostřednictvím smluv se zdravotnickými zařízeními. Roman Flašar, předseda sdružení Lékaři pro reformu, s ním naprosto souhlasí: „Poplatky jsou zcela marginální, dominantní v systému je konkurence zdravotních pojišťoven.“

Prezident České lékařské komory Milan Kubek je ale jiného názoru. „Konkurence povede k tlaku na snižování kvality, pojišťovna bude preferovat určitá zařízení, se kterými je majetkově provázaná, což povede k likvidaci velkého množství soukromých lékařů,“ domnívá se.

K situaci ve zdravotnictví se dnes vyjádřil také stínový ministr zdravotnictví David Rath. Podle něho hrozí českým nemocnicím kvůli rostoucímu nedostatku pracovního personálu kolaps. Příčinou je privatizace zdravotnických zařízení.

Nemocnice
Zdroj: ČT24