Dva školáci se pokusili vykolejit vlak

Frýdek-Místek - V úterý 4. března se dva třináctiletí školáci pokusili vykolejit vlak, který vezl lidi z práce, a celou akci si natočili na mobil. Na trať mezi Frýdkem-Místkem a Lískovcem položili betonovou dlaždici a čekali, co se bude dít. Vlak naštěstí dlaždici rozdrtil a bez větších problémů místem projel. Policie hned poté chytila chlapce, kteří se u výslechu přiznali k činu i k tomu, že se o totéž už jednou pokusili loni v srpnu.

Školáci dotáhli dlaždici o rozměrech padesát na padesát centimetrů na kolejišti a společně ji zamaskovali tmavým oblečením a větvemi. Pak vyšli na most a pozorovali, jestli vlak vykolejí, nebo zabrzdí. To je ale už viděla policejní hlídka. „Vlak projel a rozdrtil dlaždici. Kluci potom sešli dolů, podívali se, jak dlaždice vypadá, a v tom je zadržela městská policie,“ popisuje zadržení mladistvých pachatelů mluvčí frýdeckomístecké policie Ivan Žurovec.
 
Třináctiletí chlapci sice kvůli nízkému věku ještě nejsou trestně odpovědní, i tak ale skončí před soudem, kde jim bude uloženo příslušné výchovné opatření. Může to být dohled probačního úředníka a v krajním případě i ochranná výchova.
 
Podle psychologů mladí lidé rádi experimentují s věcmi, které mohou být nebezpečné a často si neuvědomují důsledky svého jednání. „V krajním případě se může jednat i o lidi, kteří radují z toho, když se někomu druhému stane něco zlého,“ popisuje možné důvody takového jednání klinická psycholožka Ludmila Mrtvicová.
 
Podobný případ se stal v roce 2001, kdy se o vykolejení vlaku se 120 cestujícími pokusili školáci nedaleko stanice Baška na Frýdeckomístecku. Na koleje položili betonový panel. Ani při tomto incidentu souprava nakonec nevykolejila.