V Praze demonstrovali kritici obchvatu přes Suchdol

Praha - Kritici výstavby severozápadní části vnějšího automobilového okruhu kolem Prahy přes Suchdol se dnes sešli na Jungmannově náměstí. Podle nich by bylo levnější a k životnímu prostředí šetrnější vést dálnici severněji ve středních Čechách dál od metropole. Dnes se na magistrátu projednávala žádost Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o vydání územního rozhodnutí pro trasu přes Suchdol. Její odpůrci soudí, že úřad kladný verdikt vydá.

Podle suchdolského starosty Petra Hejla za tím stojí politické tlaky. Vedení dálnice přes Suchdol podporují vedle ŘSD například magistrát a radnice šesté a osmé městské části. „Proti územnímu rozhodnutí bude nutné odvolání,“ řekl Hejl účastníkům shromáždění, kterých se sešly podle odhadu novinářů na tři stovky.
   
Jižní trasu dálnice prosazují podle suchdolského zastupitele Pavla Beneše někteří politici z osobních zájmů. Vyzval přítomné, kteří by měli nějaké konkrétní podezření, aby je sdělili. Obchvat dále od Prahy chtějí také městské části Lysolaje a Dolní Chabry. „Trasa přes Chabry má negativní vliv na životní prostředí i na majetky místních obyvatel,“ uvedla tamní starostka Jaroslava Plevová.
   
Zastánci severní trasy poukazují například na studii společnosti Mott MacDonald pro ministerstvo dopravy, podle které by byla o 4,5 miliardy korun levnější než jižní. Ministerstvo ale uvedlo, že obsahuje nepřesnosti. Podle dřívější studie ŘSD bude naopak levnější obchvat přes Suchdol. Je navíc zanesen v územním plánu.
   
Dnešní shromáždění často provázelo pískání na píšťaly. Na transparentech se objevily nápisy „Nad hlavou letadla, Suchdolem dálnice. Jsem modrý pták a Praha je moje olympijská vesnice“, „Ty Bémovy ambice zahubí i Dejvice“, „Řebíčku, kde jsi nechal hlavičku“ a „Habaďůra Béma, Suchdol pod ní sténá“. Zazněly i hlasy, že Praha na severozápadě žádný obchvat nepotřebuje.