Neukázněné lyžaře by mohly hlídat kamery

Praha/Boží Dar - S vývojem lyžařského vybavení a stále lepší úpravou sjezdovek jezdí lidé čím dál rychleji. Vážných úrazů tak neustále přibývá. Záchranáři by za nebezpečnou jízdu uvítali přísné postihy. Určitou prevencí by mohly být například kamery umístěné na sjezdovkách. Lyžaře ovšem nemá kdo kontrolovat a jejich chování neupravují ani žádné předpisy nebo zákon. Od 1. prosince do konce února ošetřili členové Horské služby v celé České republice téměř 5000 tisíc zraněných lyžařů.

Podle náčelníka Horské služby Boží Dar Rudolfa Chlada nejsou sjezdovky na rychlé carvingové nebo snowboardové oblouky stavěné. „Nechceme být policisty, ale sjezdovek jsou desítky kilometrů a nás na kopcích je opravdu pár,“ dodal Chlad. 
  
V Česku, podobně jako ve většině evropských zemí, platí jen nezávazná pravidla Mezinárodní lyžařské federace. Lidé je ale většinou neznají. Dokud se nic nestane, neexistuje ze strany policie žádná možnost, jak takového člověka postihnout. Určitou prevencí by tak mohly být kamery umístěné na sjezdovkách.
 
Horská služba chce na příští rok ke každému pravidlu připravit hraný šot, aby se předpisy lépe dostaly do povědomí veřejnosti. Pokud se ale k sobě lyžaři nebudou chovat slušně, podle záchranářů žádný zákon nikoho před úrazy neochrání.