Zelení vyvěsili tibetskou vlajku na budovu sněmovny, kancléř je proti

Praha - Tibetská vlajka dnes odpoledne zavlála i na jedné z budov sněmovny. Z oken svého klubu s výhledem na Malostranské náměstí ji tam spolu se stranickým logem vyvěsili poslanci zelených. Podle jejich předsedkyně Kateřiny Jacques s tím sněmovní kancléř Petr Kynštetr nesouhlasil. Zelení ale vlajku i tak vyvěsili. Nevisí na stožáru dolní komory, ale z oken klubu, doprovází ji stranické logo, a podle zelených je tak dostatečně zřejmé, že jde o vyjádření postoje Strany zelených, ne sněmovny jako celku.

Jacques dodala, že dolní komora bude již na nadcházející schůzi, zřejmě příští týden, hlasovat o návrhu rezoluce, která by Tibet podpořila. Připravila ji podle ní sněmovní skupina přátel Tibetu. „Věřím, že získáme dostatek hlasů,“ řekla ČTK. Míní, že většina poslanců ostatních stran bude i dnešní vyvěšení vlajky z oken klubu zelených vnímat s pochopením.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) však nesouhlasí. „Sněmovna je veřejná budova a tam se vyvěšování vlajek řídí určitými pravidly. Není to budova zelených, ODS, nebo KDU-ČSL, aby si každý vyvěšoval, co chce a odkud chce. Vlajky se věší na určité místo a za určitých pravidel,“ řekl Aktuálně.cz. Na místo má podle informací tohoto serveru zamířit plošina, ze které chce Kynštetr nechat vlajku sundat.

Při povstání ve Lhase před 49 lety zemřelo na 80 000 Tibeťanů a jejich duchovní vůdce dalajlama odešel do indického exilu, kde žije dodnes. Za půlstoletí čínské nadvlády zanikly v Tibetu tisíce klášterů, tradičních míst kultury, víry a vzdělanosti, mnozí Tibeťané byli vysídlováni a jejich kultura potlačována.

Vydáno pod