Policisté varují před zvýšeným provozem v době Dušiček

Praha - Tak jako každý rok varují i letos policisté před zvýšeným provozem, který na silnicích nastane okolo Dušiček, kdy lidé navštěvují hroby, aby uctili památku zesnulých. Podle policie se v těchto dnech každoročně několikanásobně zvýší provoz na silnicích, který v kombinaci s proměnlivým podzimním počasím znamená i vyšší riziko dopravních nehod.

„Na víkendy připadá z celkového počtu bezmála padesát procent usmrcených osob a tato situace je ještě horší, následuje-li nebo předchází další volno,“ uvedl Josef Tesařík z Ředitelství služeb dopravní policie. Například loni se za 11 dnů od posledního pátku měsíce října do prvního listopadového pondělí po Dušičkách stalo 6567 nehod, při kterých zemřelo 35 lidí. Počet nehod se tak proti průměru v jiných dnech zvýšil o 16 procent. Mrtvých bylo sice stejně jako o rok dříve, ale o 22 procent více než byl celoroční průměr. Nejtragičtější byl rok 2003, kdy zahynulo 51 lidí, což bylo o 28 procent více než průměr v jiných dnech.

Velkou roli na tragické bilanci má proměnlivost podzimního počasí, které s sebou přináší řadu nástrah. Řidiči často nepřizpůsobí rychlost jízdy mokrým silnicím, podceňují ranní mlhy, může je také překvapit náledí a výjimkou nejsou ani první sněhové přeháňky. „Riziko počtu nehod zvyšuje také zbytečný shon, spěch a nízká úroveň spolupráce mezi řidiči, kteří se k sobě často chovají velmi arogantně a neohleduplně,“ uvedlo policejní prezidium.

V podzimních měsících tvoří nehody na mokré vozovce 15 až 36 procent z celkového počtu havárií. Policie oproti loňskému roku provádí akce na regionálních úrovních, kde lépe znají místní podmínky. Na dušičkový víkend jich plánuje asi 35.

Vydáno pod