Policie při kontrole odhalila řidiče pod vlivem marihuany a opia

Praha - Pražská dopravní policie celou noc prováděla na několika místech metropole kontroly. Šlo o dopravně-bezpečnostní akci, zaměřenou na kradená auta, hledané lidi a opilé řidiče.

Řidiče aut na Štěrboholské radiále ve směru na Prahu 9 začali policisté kontrolovat krátce před desátou hodinou večer. Prvního hříšníka odhalili už po patnácti minutách. Řidič byl opilý - v krvi měl 2,04 promile alkoholu. Za řízení v opilosti mu hrozí pokuta 25 až 50 tisíc korun, zákaz řízení na dva roky a až tříleté vězení. Trestu se zřejmě nevyhnou ani další dva muži, kteří řídili auta, jejichž poznávací značky patřily na jiné typy aut. „Oba řidiči uvedli, že vozy koupili dnes na základě řádné kupní smlouvy, kterou předložili. Budou převezeni na místní oddělení k podání vysvětlení,” konstatoval dopravní policista Josef Šašek.

Na Štěrboholské radiále byli policisté do jedné hodiny ráno. Pak odjeli na další místa v metropoli. Při akci zkontrolovali 280 aut, dvaceti pěti hříšníkům uložili pokuty za 25 tisíc korun. Odhalili dvě kradená auta, tři řidiče pod vlivem alkoholu a jednoho, který byl pod vlivem marihuany a opia. Všichni čtyři řidiči jsou podezřelí z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. „Nejvyšší zjištěná hodnota na přístroji Drager činila přes dvě promile alkoholu v krvi," uvedla mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Při kontrole dalšího vozidla zase policisté zjistili, že jeho řidič vůbec nevlastní řidičské oprávnění. Objevili i ženu, která byla zařazena v evidenci pátrání jako pohřešovaná.

Připraveni byli i policisté z pohotovostní jednotky, a to pro případ, že by některé auto nezastavilo. K tomu podle nich dochází často. „Nejčastěji to bývají řidiči kolem dvaceti až pětadvacet let, často mladí lidé, třeba sedmnáctiletí, kteří nemají řidičské oprávnění,” uvedl Tomáš Marešovský z pohotovostní motorizované jednotky.

V první polovině letošního roku rozdali dopravní policisté pokuty za víc než 167 milionů korun a odhalili více než 274 tisíc přestupků. Tím nejčastějším byla rychlá jízda.