Česko čeká silný vítr, síly Emmy ale nedosáhne

Praha - Meteorologové varují v příštích dnech opět před silnějším větrem, který by měl v nárazech dosahovat až 70 km/h. Síly tlakové níže Emma ale nedosáhne, velkých škod se tedy lidé v Česku nemusí obávat. Jihozápadní až západní vítr přijde z Německa, kde ho meteorologové pojmenovali Kirsten. Nejvíce srážek se proto očekává v jižní a jihovýchodní části republiky. Pro Plzeňský a Jihočeský kraj vyhlásil Český hydrometeorologický ústav povodňovou pohotovost. Do konce března by si lidé měli připravit deštníky, před Velikonocemi se možná dočkají sněhu dokonce i ve středních polohách.

Vítr by měl začít zesilovat již během dneška, nejvyšší rychlosti dosáhne během středy a čtvrtka, kdy by měl foukat v nárazech až rychlostí 70 kilometrů v hodině. „Nemusíme se obávat, že se bude opakovat Emma,“ uklidňuje ale meteoroložka České televize Marie Odstrčilová. „Počítá se sice s nárazy na hřebenech hor až 90 km/h, ale při tlakové níži dosahoval vítr rychlosti přes 140 km/h,“ vysvětluje.

Následujících deset dnů bude v Čechách oblačno a déšť. Nejsilnější srážky se očekávají v oblasti Šumavy, kde by mohlo dojít k prvnímu až druhému stupni povodňové aktivity. Nadprůměrný počet srážek by měl padat zhruba do poloviny dubna.

Teploty se ve dne vyšplhají k 12 stupňům Celsia. Krátce před Velikonocemi bychom se ale mohli dočkat sněhu už v polohách od 500 metrů. „Jedná se ale o dlouhodobou předpověď, berte ji s velkou rezervou,“ říká Odstrčilová.

Zda dojde letošní jaro k záplavám, je zatím těžké odhadnout. Meteorologové ale předpokládají, že vzhledem k malému, respektive žádnému množství sněhu na horách není pravděpodobnost záplav příliš vysoká.