Restaurace Allegro získala jako první v ČR hvězdičku od Michelina

Praha - Restaurace Allegro z pražského hotelu Four Seasons získala jako historicky první u nás hvězdičku prestižního gastronomického průvodce Michelin. Informaci dnes v Paříži oznámila tisková služba Michelinu. Podle ní jde o první takto oceněnou restauraci v zemích střední a východní Evropy.

Dohromady obdrželo svou první hvězdu představující „kuchařského Oscara“ dvanáct restaurací v sedmi zemích. V novém vydání průvodce, který se začne prodávat ve čtvrtek, se objevuje 292 „hvězdných“ restaurací. Z toho 12 se může pyšnit třemi hvězdami, 49 získalo dvě a 231 jednu.

Oceněny byly také tři české gastronomické podniky, které se umístily v nižší kategorii Bib Gourmand známé jako cena za „dobré jídlo za přijatelné ceny“. Jde o pražské restaurace Aromi, Brasserie M a Le Terroir.

Získat alespoň jednu hvězdičku od Michelinu je prestižní a velmi obtížná záležitost, která je snem snad každého profesionálního kuchaře. Průvodce s typickým červeným obalem je považován za bibli všech gurmánů, kteří touží po mimořádném gastronomickém zážitku. Šanci mají jen skutečně špičkové restaurace, které prošly přísnou prověrkou profesionálních inspektorů. 

Ocenění Michelin je spojeno se známou značkou francouzského výrobce pneumatik. V roce 1900 vydal majitel společnosti André Michelin svého prvního průvodce, který měl být pomocníkem motoristů v případě poruchy vozu. Kromě nezbytného seznamu servisů zahrnovala publikace i doporučení pro kvalitní ubytování a stravování.

Restaurace může obdržet maximálně tři hvězdičky. Nejvyšší ocenění bylo poprvé uděleno v roce 1933 trojlístku francouzských restaurací. Podle Michelinova hodnocení takové zařízení slibuje vynikající gastronomický zážitek, který stojí za samostatnou cestu. Dvě hvězdičky znamenají skvělou kuchyni, kvůli níž má cenu udělat si zajížďku. Jedna hvězdička pak označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii. Ovšem hvězdičku lze nejenom získat, ale při kontrolní inspekci také ztratit.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/123/12230.jpg
  • Hotel Four Seasons zdroj: Four Seasons http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/123/12238.jpg
Vydáno pod