Kvůli metru do Letňan přestane jezdit 13 autobusových linek

Praha - Obyvatelé Letňan a Proseku budou od 10. května jezdit do svých domovů metrem. Naopak přestane jezdit 13 autobusových linek. Ty se zavedením metra do Letňan končí, další spoje čekají změny, informoval o tom v tiskové zprávě Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která organizuje dopravu v Praze a jejím okolí.

První souprava metra vyjede do stanic Střížkov, Prosek a Letňany 9. května, pravidelný provoz Dopravní podnik hlavního města Prahy zahájí o den později. Ropid zruší 13 autobusových linek a změní jízdní řády 25 spojů; dalších 12 autobusů se změny nedotknou. Změny mají podle Drápala přinést úspory v povrchové dopravě.

Obyvatelé Proseka se musí připravit na to, že budou zrušeny linky v souběžných směrech s metrem. Autobusy ale budou dále jezdit do Vysočan, na Palmovku a na Bulovku. V této oblasti posílí linky 151 a 134, které zajistí spojení z nové zástavby v okolí zastávky Českolipská.

Všechny letňanské linky budou zajíždět do terminálu Letňany. Ropid zachová spojení Letňan s metrem B na Palmovku a Vysočanskou. Příměstské linky budou jezdit Tupolevovou ulicí, namísto zajíždění do starých Letňan.

Obyvatelé Kbel budou moci jezdit častěji linkou 185 do Letňan, v omezeném rozsahu zůstane zachováno i přímé spojení na Palmovku. Do oblasti Bohnic nebude už jezdit linka 186, nahradí ji posílená linka 102, která bude nově jezdit přes stanici metra Kobylisy. Nepojede už ani linka 187, zato bude mít kratší intervaly linka 200. Změny se dotknou také obyvatel Čakovic, Miškovic, Třeboradic, Vinoře, Satalic, Ďáblic, Čimic, Dolních Chaber, Libně, Vysočan a Hloubětína.

Linka 102 bude nově zastavovat Na Slovance a ve Vinopalnické, na Oderské bude stavět autobus číslo 140, další autobusy budou jezdit do zastávky Třebenická. Některé zastávky ponesou nová jména, například Liberecká se bude nově nazývat Střížkov, Letňany dostanou přívlastek Staré, Fořtova se změní na Libeňskou, Tryskovická na Za Tratí.