Gentlemanem silnic Vysočiny se stal padesátiletý Jaroslav Janák

Jihlava - První letošní titul gentleman silnic v kraji Vysočina získal padesátiletý Jaroslav Janák z Jihlávky na Jihlavsku. V srpnu loňského roku zachránil život řidiči, který narazil do stromu. Janák převzal certifikát a dar od zástupců České pojišťovny a od policie. Ti jej udělují už čtvrtý rok za odvahu a záchranu lidského života po závažné dopravní nehodě. Titul Gentleman silnic už dostalo 34 lidí, z toho čtyři ženy.

Janák vezl loni v létě auto s obilím do nedalekého Batelova. U lesa ho předjel Ford Tranzit. Za prudkou pravotočivou zatáčkou už uviděl havarované auto po nárazu do stromu. „Vyběhl jsem ven, vyndal výstražný trojúhelník a zároveň volal policii, hned jsem si neuvědomil, že bych měl nejdřív volat záchranku,“ popsal Janák okamžiky krátce po nehodě.

Zaklíněný řidič měl hlavu zvrácenou dozadu a nemohl se hýbat. Zdálo se, že je mrtvý, pak ale začal mluvit. Po chvíli zastavila další řidička a donesla vodu. „Omývali jsme mu obličej a stále s ním mluvili a udržovali ho při vědomí,“ líčí Janák.

Asi po deseti minutách přijela záchranka a hasiči, kteří řidiče vyprostili. „Zraněný pak byl vrtulníkem transportován do brněnské úrazové nemocnice s frakturami končetin a žeber. Léčil se několik měsíců,“ řekl Petr Halán z jihlavské dopravní policie.

Podle Bálka zdaleka není samozřejmé, že lidé u havárie zastaví a pomohou. „Z příběhů ostatních oceněných často slyšíme, jak řidiči široce objíždějí místo nehody, aniž by zastavili a pomohli. Když už zastaví, často jen přihlížejí a spíše zachránce zrazují, upozorňují na nebezpečí“ řekl Bálek.

Společný projekt České pojišťovny a Policie ČR Gentleman silnic je součástí Evropské charty bezpečnosti silničního provozu. Tato iniciativa Evropské komise si klade za cíl snížit do roku 2010 počet obětí dopravních nehod na polovinu. V zemích Evropské unie evidují ročně zhruba 40 000 obětí silničních havárií.