Jiří Fiala syna do své péče opět nezískal

Praha - Městský soud v Praze dnes zamítl odvolání známého bojovníka za práva otců Jiřího Fialy, který usiloval o svěření mladšího syna Martina do své péče. Odvolací soud tak potvrdil původní rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 z loňského června. Syna nebude vídat ani o prázdninách. Fiala chtěl zrevidovat celý proces od roku 2001. Podle něj k tomu zavazuje rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Nezletilý patnáctiletý syn se s otcem stýkat nechce. Předsedkyně senátu Helena Lišková uvedla, že jeho přání musí respektovat. Soud proto zamítl i návrh, aby se v opatrovnictví s Martinovou matkou střídali.

Líčení se účastnil také Fialův starší syn Tomáš, který rozhodnutí soudu uvítal a požádal otce, aby jej respektoval. „Nevím, jak by chtěl otec zajistit náš pobyt u něj, když tvrdí, že nemá peníze ani na zaplacení výživného,“ uvedl. Alimenty odmítá Fiala platit podle svých slov proto, že soudy v jeho případě již od počátku rozhodují nesprávně.

O děti se muž soudí již řadu let. Už v roce 2002 mu ale soud zakázal se s nimi vídat. V listopadu 2003 byl ale verdikt zrušen a vrácen k novému projednání. „Naše justice neumí a nikdy neuměla řešit opatrovnické kauzy,“ reagoval na rozhodnutí soudu Fiala.

V domnění, že se může s dětmi stýkat, si Fiala v prosinci 2003 počkal v centru Prahy na syna Tomáše a donutil ho s ním odjet na víkend k rodičům. Netušil však, že rozsudek ještě nenabyl právní moci. Výsledkem byla obžaloba z únosu a ze zbavení osobní svobody. Později byl pravomocně osvobozen. Ve své snaze o styk se syny ale nepřestal.

Jiří Fiala je jedním ze zakladatelů sdružení K213, které má asi 480 členů a sdružuje především otce, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi. Někteří proto například odmítají platit alimenty. Nedávno na sebe upozornili například blokádou Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně a poté ministerstva práce a sociálních věcí.