KDU-ČSL bude trvat na výhradách vůči reformě zdravotnictví

Praha - Předsednictvo a celostátní výbor KDU-ČSL dnes projednalo společný postup pro zítřejší koaliční jednání. Hlavním bodem jednání byly lidovecké výhrady k reformě zdravotnictví. Vzhledem k jejich prioritám chtějí osvobodit od poplatků děti do šesti let, seniory nad 70 let a také lidi v domovech důchodců. Místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová navíc připravila vlastní návrh, který se týká novorozenců a matek v porodnici. Jestliže nenalezne u koalice širší podporu, podá jej ve sněmovně sama.

„Zítřejší koaliční jednání vidím jako nejzazší termín pro nalezení kompromisu. Pokud se konsensus nenajde, budu muset využít svého práva poslankyně,“ uvedla Šojdrová s tím, že vzhledem k napjaté situaci v koalici nechce přilévat olej do ohně.

Lidovcům však vadí i některé dlouhodobé problémy, které s nimi údajně ministr zdravotnictví Tomáš Julínek nekonzultoval. Jsou to některé ze sedmi reformních zákonů, které jsou již připravené v legislativní radě vlády. Nejvíce nevole vzbuzuje převod nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti.

Podle Šojdrové vezme celostátní výbor na vědomí také usnesení předsednictva, které razantně odmítlo další podmínky premiéra Topolánka pro vstup Jiřího Čunka do vlády. „Můj návrat do vlády se neprobíral a ani se zítra (ve středu) probírat nebude,“ řekl Čunek novinářům. Ani členové celostátního výboru podle něj jeho návrat neřešili. „O této věci jsme nejednali, protože pro nás je dávno uzavřená,“ uvedl.