Sněmovna nepřehlasovala prezidentské veto, kontaktní norování nebude

Praha - Lovečtí psi nebudou moci při výcviku přijít do kontaktu s lovenou zvěří. Znamená to, že zůstane zachován nynější stav, a liška tak bude ve cvičné noře od psa i nadále oddělena mřížkou. Sněmovna dnes totiž nepřehlasovala prezidentovo veto, a neschválila tak novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která uvedenou mřížku odstraňovala. Dříve sněmovna novelu dvakrát podpořila, pak ji ale vrátil Senát a prezident vetoval. Spor dnešním rozhodnutím nejspíše nekončí, zastánci norování se chtějí obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Zastánci zachování mřížky argumentovali mimo jiné tím, že kontaktní norování je v rozporu s dohodou Rady Evropy o ochraně zvířat v zájmových chovech. Odstraněním mřížky by podle nich Česká republika udělala v ochraně živočichů krok zpátky. Ani dnešní praxe, kdy mřížka ve cvičné noře je, není podle nich pro lišky nijak příjemná. „Chcete si to někdo vyzkoušet?“ tázal se řečnicky například Přemysl Rabas ze Strany zelených, když se snažil sněmovnu přesvědčit, aby alespoň mřížku zachovala. Kontaktní norování označil za návrat do středověku.

Kritici oddělení psa a lišky ale tvrdí, že norníka je třeba před skutečným norováním řádně vycvičit, čemuž prý mřížka brání. Nevycvičený pes je pak v praxi vystaven neúnosnému riziku a jde naopak o týrání tohoto psa, který může snadno při ostrém norování zemřít. Myslivci pak mají strach psy do nor vůbec pouštět. Lišky jsou přemnožené, což podle některých poslanců vede k úbytku jiné zvěře - třeba křepelek a zajíců.

Mřížka tedy zůstává zachována. Současně ale dnešní rozhodnutí dolní komory znamená, že nezačnou platit ani další ustanovení novely, která jinak podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) například zvyšovala ochranu zemědělských zvířat při přepravě. „Osobně se budu snažit, aby do sněmovny co nejrychleji připutoval takový návrh, který nebude už nebude spornou část obsahovat,“ uvedl pro ČT24 Gandalovič.

Poslanci dnes měli jen dvě možnosti - buď hlavu státu potřebnou většinou přehlasovat a znovu kontaktní norování schválit, nebo předpis neschválit vůbec, což se nakonec stalo. „(Novela) na jedné straně aplikuje evropské právo především v oblasti dopravy zvířat, za druhé je to norma, která upřesňuje postavení ústřední komise na ochranu zvířat,“ uvedl již dříve Gandalovič, když na poslance apeloval, aby kvůli sporu o norování neshazovali ze stolu celou rozsáhlou novelu. Dnes navíc slíbil, že v případě jejího schválení urychleně navrhne další úpravu, která by kontaktní norování opět zakázala. Sněmovna ale jeho přání nevyhověla a novelu neschválila.

Poprvé poslanci odhlasovali kontaktní norování loni v prosinci. Podruhé pak kontaktní norování podpořili v únoru, když přehlasovali Senát, který jim předlohu právě kvůli norování vrátil. Do třetice se o uvedené otázce hlasovalo dnes, protože novelu sněmovně po Senátu vrátil i prezident. Kdyby ho chtěla sněmovna přehlasovat, muselo by pro hlasovat nejméně 101 poslanců. To se ale nestalo - pro bylo jen 86 ze 174 přítomných poslanců.