Olga Zubová chce předložit vlastní návrh na zrušení poplatků u dětí

Praha - Zdravotní sekce Strany zelených, v čele s poslankyní Olgou Zubovou, chce sněmovně předložit vlastní návrh na zrušení poplatků u dětí. Zubová zároveň uvažuje o podpoře lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové, která požaduje zrušení poplatků za pobyt novorozenců a jejich matek. Obě strany nyní čekají na výsledek středečního koaličního jednání. Širší vedení zelených považuje poplatky u dětí za neetické. Zdravotní experti strany podle Zubové zřejmě doporučí zrušení poplatků u dětí do šesti let.

„Chceme předložit vlastní novelu, kterou máme více méně připravenou. Ještě jednáme o věkové hranici dětí,“ řekla Zubová s tím, že mluví za sebe a zdravotní sekci Strany zelených. O společný postoj poslaneckého klubu se podle ní nejedná.

Pokud by se koalice ani poslanecký klub zelených na změnách v poplatcích neshodly, je Zubová připravena návrh předložit sama nebo spolu s poslanci KDU-ČSL. 
  
S ostatními poslanci Strany zelených se shoduje v tom, že nepodpoří úplné zrušení poplatků u lékaře, které navrhuje opoziční ČSSD. „To není v souladu s naším programem, my chceme některé poplatky zachovat, jako třeba poplatky za hospitalizaci,“ řekla.