Pardubickému kraji chybí kvalifikovaní řidiči MHD

Pardubice - Pardubický dopravní podnik se potýká s nedostatkem řidičů. Situace se v nejbližší době patrně nezlepší. Každý měsíc opouštějí podnik v průměru tři řidiči, kterým vadí především nízké platy. Situace už se projevuje i na provozu městské hromadné dopravy.

Pardubické MHD v současné chvíli chybí asi čtyřicet řidičů. Tím pádem není možné, aby DP vyhověl potřebám obyvatelů města: „Máme tady požadavky na rozšíření počtu spojů nebo nových linek, ale se současným počtem řidičů se jim vyhovět nedá,“ vysvětluje situaci ředitel Dopravního podniku v Pardubicích Tomáš Pelikán a dodává, že situace je sice vážná, ale ne kritická.
 
Řidiči odcházejí zpravidla proto, že jim jinde nabídnou lepší platové podmínky. V původním zaměstnání dosáhne průměrné hrubé měsíční mzdy 20 500 korun jen málokterý z nich. „S takovým platem bych neměl vůbec nárok získat hypotéku,“ vysvětluje situaci instruktor řidičů Josef Pošva.
 
Dopravní podnik se snaží si své zaměstnance udržet a v současné situaci přijímá i brigádníky a snaží se přilákat nové zaměstnance. Hystá totiž masivní kampaň zaměřenou hlavně na ženy, které by se chtěly stát řidičkami.
 
Podle Pelikána se problém nedostatku řidičů autobusů netýká pouze Pardubického kraje. Nedostatek kvalifikovaných sil, je prý v celé republice. 

Vydáno pod