Finanční úřady budou možná muset zdůvodňovat svá rozhodnutí

Praha - Finanční úřady budou možná muset v některých případech zdůvodňovat svá rozhodnutí. Nově by také mohlo v platnost, že pokud správce daně po kontrole vyměří dodatečnou daň a poplatník se odvolá, bude mít toto odvolání nově odkladný účinek. Počítá s tím návrh novely zákona o správě daní a poplatků, který dnes v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna.

Autor návrhu, daňový expert ODS Michal Doktor, poukazuje na to, že takového opatření platí například na Slovensku nebo v Polsku. Považuje za nemožné, aby rozhodnutí, které poplatníkovi ukládá povinnost zaplatit daň, nebylo zdůvodněno. Považuje rovněž za nemožné, aby daňoví poplatníci zvýšili daňovou kázeň v situaci, kdy úřad, který rozhoduje o jejich povinnostech, toto nemusí zdůvodňovat.

S podobným návrhem přišel již loni a sněmovna ho podpořila. Do novely se však současně dostal návrh, aby loterijní firmy včetně Sazky mohly uplatňovat nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Senát novelu vrátil a sněmovna jeho výhrady přijala.

Vláda s aktuálním poslance Doktora návrhem nesouhlasí. Tuto problematiku podle kabinetu řeší připravovaný nový daňový řád, na kterém pracuje ministerstvo financí. Doktor ale poukazuje na to, že daňový řád nezačne platit dříve než v roce 2010, zatímco jeho novela může vstoupit v platnost okamžitě po schválení a vyhlášení ve sbírce zákonů.

Sněmovna dnes také v prvním čtení podpořila další Doktorův návrh, který novelizuje zákon o omezení plateb v hotovosti. Novela mimo jiné navrhuje zrušit dolní desetitisícovou hranici pokuty za porušení povinnosti platit bezhotovostně. Zákon nařizuje, aby se platby nad 15 000 eur, tedy podle aktuálního kurzu asi 393 000 korun, uskutečňovaly pouze bezhotovostně. Úřady tedy podle zákona musely v minulosti udělovat desetitisícové pokuty i za relativně málo významná porušení zákona. Fyzickým osobám Doktorův návrh snižuje horní hranici pokuty z pěti milionů na půl milionu korun. Nyní se jím bude zabývat rozpočtový výbor.

Vydáno pod