Kokain je v Česku stále populárnější, marihuana je na ústupu

Praha - Taneční kluby a diskotéky zažívají změnu, dříve oblíbená extáze nebo marihuana jsou na ústupu, stále populárnější je totiž kokain. Ukázala to studie Tanec a drogy 2007, kterou zpracovalo Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti. Výsledky naznačily, že evropský kokainový boom nemine ani Česko.

Celoevropský trend už zřejmě dorazil i do Česka, nová studie ukázala, že popularita kokainu roste. „Taneční komunita je prostředí, kde se trendy v užívání kokainu, jako předtím extáze, projevují nejdřív," vysvětluje Viktor Mravčík z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.
 
Oproti roku 2003 stoupl počet lidí, kteří v posledním roce užili kokain asi o 7%. Návštěvníci tanečních klubů navíc kokain vnímají v poměru k ostatním drogám spíš pozitivně: „Zvýšila se mírně i ta atraktivita, což byl podíl osob, které odpověděly, že by tuhle drogu zkusily právě nejraději,“ uvádí spoluautorka studie Tanec a drogy 2007 Kateřina Škařupová.
 
Podle psychologa a zakladatele nadace Drop-In Ivana Doudy ale spočívá zákeřnost kokainu právě v pověsti drogy, jejíž užívání lze dlouho regulovat: „Vždycky přijdou maléry jako u všech stimulancií. To znamená ti lidé hubnou, jsou podezřívaví, agresivní, až to prostě neutáhnou a destruují se jako osobnosti,“ varuje Douda.  
 
Růst zájmu o kokain mezi návštěvníky tanečních akcí podle odborníků souvisí i s rostoucí kupní silou Čechů. Přestože jde stále o jednu z nejdražších drog, přestává platit, že jde o drogu jen pro bohaté. I na základě studie chce Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky na české taneční scéně posílit protidrogovou prevenci. Ve spolupráci s pořadateli tanečních akcí chce první projekty spustit už na letošních letních festivalech.