Noční tramvaje v Praze bude kontrolovat více policistů

Praha - Pražská městská policie posiluje noční hlídky strážníků, které zajišťují pořádek v městské hromadné dopravě. Nočními tramvajemi jich bude jezdit hned 36 a tři hlídkové vozy budou pomáhat udržet klid v autobusech. Od loňského roku z hromadné dopravy strážníci vykázali přes tři a půl tisíce lidí.

Na bezpečnost v pražském metru, tramvajích a autobusech dohlíží celkově už 135 policistů. Podle náměstka primátora pro bezpečnost Rudolfa Blažka je úkolem strážníků zajišťovat veřejný pořádek a bezpečnost cestujících, což někdy znamená i vykázat cestující, kteří obtěžují své okolí. „Naší povinností je samozřejmě i zajistit kvalitu těchto služeb,“ dodává.
 
Hlídky kontrolují přepravní prostory metra i jeho tunely, kde by mohl někoho zasáhnout elektrický proud. Mají taky zabránit sprejerům, aby ničili vagóny metra. S plněním těchto úkolů jim pomáhá dopravní podnik. „Máme všechny trasy metra vybaveny prostory, kde sídlí městští strážníci,“ tvrdí bezpečnostní ředitel dopravního podniku Praha Antonín Fedorko.

Od ledna loňského roku prověřili strážníci v pražské hromadné dopravě  téměř osm tisíc lidí, přes tři a půl tisíce jich vykázali a v nočních tramvajových linkách zadrželi pět celostátně hledaných osob. Nejvíc kontrol probíhá v centru města a na konečných stanicích. „Pro nás je klíčové místo přestupní stanice Lazarská. Nejkrizovější jsou také konečné stanice, kde jsou stánky s nonstop provozem,“ popisuje nejčastější působiště strážníků ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš.

I tak si městská policie nemyslí, že by byl počet strážníků v městské hromadné dopravě dostatečný a chce jejich počet zvednout na dvě stovky.

Vydáno pod