Poslanci odmítli kontaktní norování, schůze pokračuje ve středu

Praha - Sněmovna dnes rozhodla o tom, že lovečtí psi nebudou moci při výcviku přijít do kontaktu s lovenou zvěří. Znamená to, že zůstane zachován nynější stav, a liška tak bude ve cvičné noře od psa i nadále oddělena mřížkou. Sněmovna dnes totiž nepřehlasovala prezidentovo veto, a neschválila tak novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která uvedenou mřížku odstraňovala. Dříve sněmovna novelu dvakrát podpořila, pak ji ale vrátil Senát a prezident vetoval. Spor dnešním rozhodnutím nejspíše nekončí, zastánci norování se chtějí obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Dnes poslanci mimo jiné postoupili výborům k posouzení návrh novely zákona o vnitrozemské vodní plavbě, která má upravit podmínky pro provoz vodních skútrů. Podle ní by o povolení k jízdě rozhodovaly dotčené obce, nikoliv ministerstvo dopravy. Majitelé skútrů s tím ale nesouhlasí a chtějí stát žalovat u Evropského soudního dvora. Předlohu nyní posoudí parlamentní výbory a sněmovna o ní rozhodne na některé z příštích schůzí.

Do další fáze jednání dnes postoupil i návrh zákona o lidských tkáních a buňkách. Podle místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Borise Šťastného (ODS) předloha mimo jiné omezuje riziko, že něčí tělo bude bez jeho souhlasu použito pro takový projekt, jakým byla loňská kontroverzní výstava preparovaných lidských těl v pražské Lucerně. Poslanec uvedl, že každý, kdo dá souhlas s posmrtným využitím tkáně nebo těla, by měl tento souhlas podle navržené úpravy přesněji vymezit. „Aby se nemohlo stát, že s jejich těly bude nakládáno způsobem, který by si oni sami nepřáli,“ dodal.

Opoziční poslanci dnes ve sněmovně neuspěli s návrhem, který měl podle nich snížit riziko korupce a organizovaného zločinu při vydávání víz na českých zastupitelských úřadech v zahraničí. Návrh měl korupci předcházet tím, že by stanovil jasnější pravidla pro vypracování takzvaného stanoviska, které pracovníci českých ambasád udělují po pohovoru se žadatelem. Sněmovna dnes návrh zamítla těsnou většinou hlasů. Pro zamítnutí hlasovali poslanci ODS, KDU-ČSL a někteří zelení.