Koalice hodlá zlepšit komunikaci, poplatky zhodnotí v dubnu

Praha - V Kramářově vile proběhla schůzka vedení koaličních stran, takzvaná K9, které se zúčastnili tři zástupci z každé strany. Lídři vládní koalice se zde dohodli na mechanismech, které mají zlepšit prosazování problémových oblastí společného programu ve zbytku volebního období. Po dlouhých týdnech sporů v koalici to bylo poprvé, co její zástupci usedli k jednomu stolu.

Hlavním bodem jednání bylo pro premiéra Topolánka plnění programového prohlášení vlády, které dle jeho názoru nefunguje bez problémů. Premiér chce mít jistotu, že se v dalších dvou letech fungování koalice může opřít o hlasy všech 100 koaličních poslanců. „Budeme hledat spíše mechanismy u jednotlivých témat, ať je to zdravotnictví nebo jsou to jiné výbušné materie, abychom našli kompromis, který bude přijatelný pro všechny tři strany a neohrožuje jejich vnitřní fungování ani voličskou základnu,“ uvedl ještě před jednáním Topolánek.

Jiný pohled na jednání mají lidovci, kteří přišli s konkrétním požadavkem osvobození od placení poplatků ve zdravotnických zařízeních pro předškoláky, seniory nad 70 let a také lidi v domovech důchodců. I přes postoj ODS, která trvala na posouzení systému poplatků nejdříve po půl roce fungování, začne už ve čtvrtek kvůli vyhodnocení poplatků  pracovat specializovaná komise, která vyhodnotí poplatky již v dubnu. Její chod má zajišťovat i poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, která hodlala předložit vlastní návrh, který by osvobozoval od poplatků novorozence a jejich matky. Odpoledne se s ní na tomto postupu premiér domluvil, proto se večerní schůzky nezúčastnila. Topolánek věří, že Šojdrová bude s dohodou spokojena a vlastní iniciativu nepředloží, jak měla v úmyslu. Poslankyně se večer k výsledkům koaliční schůzky nevyjádřila, podle své asistentky měla jednání. 

Podobné dohadovací řízení má koalice použít vždy, když narazí na „třecí plochy“ ve společném vládnutí nebo na „nekonzultované“ návrhy zákonů. Topolánek, šéf lidovců Jiří Čunek i lídr zelených Martin Bursík se po více než dvouhodinové schůzce v Kramářově vile shodli na tom, že koaliční projekt má budoucnost a jejich společným zájmem je prosadit co nejvíce z vládního programu ještě před předsednictvím republiky v EU, které Česko čeká od ledna příštího roku.

Čunkův návrat dnes koaliční devítka neřešila. Premiér na tiskové konferenci uvedl, že musí existovat dohoda mezi lidovci a ministrem zahraničí za zelené Karlem Schwarzenbergem, který se zotavuje v zahraničí po operaci srdce a který zvažuje demisi, pokud šéf lidovců dostatečně nevysvětlí své rodinné finance a vrátí se do kabinetu. Topolánek předpokládá, že Čunek počká, až se šéf české diplomacie vrátí, teď chtějí dát vládní politici Schwarzenbergovi klid na rekonvalescenci.

Nemocniční kupón
Zdroj: ČT24
Vydáno pod