Šojdrová trvá na zrušení poplatků pro novorozence

Praha - Dnes večer by se měli sejít lídři koaličních stran, projednávat budou návrh KDU-ČSL, aby byly zrušeny zdravotnické poplatky pro novorozence, předškolní děti a také seniory a obyvatele v domovech důchodců. Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová chce za každou cenu prosadit zrušení poplatků za novorozence a jejich matky.

Přestože pro změnu jsou i zelení, ministr zdravotnictví Julínek již před časem ale jakékoli upravování zákona odmítl: „Nepřistoupím na žádné populistické tančení.“ Šojdrová nesouhlasí, že by se jednalo o populismus a tvrdí, že Julínek by měl mít zvýšenou citlivost pro to, co je dobré a co ne. „Není problém udělat výjimku pro novorozence a jejich matky, ostatní koaliční poslanci pro tohle mají také pochopení,“ tvrdí Šojdrová.
 
Pokud by se dnes vedení koaličních stran nedohodlo, je Šojdrová připravena podat vlastní návrh zákona, podporu pro něj by musela hledat pravděpodobně i u opozice. Ta ale kompromisy odmítá, chce totiž kompletní zrušení poplatků. „Já se budu do poslední chvíle snažit o shodu v koalici, bylo by mi velmi líto, kdybych se musela obrátit i jinam,“ uvádí Šojdrová a dodává, že pokud bude opozice chtít její návrh podpořit, bude mít prostor. 
 
Podobný návrh jako Šojdrová chce podat i poslankyně Strany zelených Olga Zubová, není vyloučeno, že při jeho předkládání budou spolupracovat. Prioritou pro Šojdrovou je, aby byly poplatky pro novorozence a jejich matky zrušeny co možná nejdříve.