ČR je podle Füleho pro NATO důvěryhodný partner

Praha - Česká republika je po devíti letech pro NATO důvěryhodný partner. Velvyslanec ČR při NATO Štefan Füle hodnotí českou účast v Severoatlantické alianci pozitivně. Své kvality republika prokázala mimo jiné při pořádání summitu v roce 2002. Na odborném poli aliance oceňuje úspěchy české armády v oblasti chemických a biologických zbraní.

„Po devíti letech máme za sebou základní školní docházku a vysvědčení, které jsme dostali, je velmi dobré,“ shrnuje devět let v alianci velvyslavnec.  

V posledních měsících se o české armádě a NATO mluví v souvislosti s umístěním protiraketového deštníku v bývalém vojenském prostoru v Brdech. Měl by být předmětem jednání také na dubnovém summitu NATO v Bukurešti.

Deváté výročí vstupu země do Severoatlantické aliance si dnes připomenou vojáci po celé republice. V Brně se bude konat slavnostní shromáždění, kterého se účastní také příslušníci Univerzity obrany. Slavnostně si výročí připomenou také v Pardubicích, Břeclavi a Hodoníně. V těchto městech předá náčelník generálního štábu Vlastimil Picek vybraným firmám pamětní plaketu. Ocení tak, že firmy umožnily svým zaměstnancům sloužit v armádních aktivních zálohách. 

Vstup do NATO v roce 1999 znamenal pro ozbrojené síly mnohé změny. Byla zrušena branná povinnost a nově vzniklá profesionální armáda se více než dříve soustředí na zahraniční mise, například v Afghánistánu, Iráku nebo Kosovu.

Vydáno pod