Paroubek i Babakov odmítli radar v Česku a samostatnost Kosova

Praha - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se v Praze setkal s místopředsedou ruské Dumy a šéfem strany Vlast Alexandrem Babakovem. Během hodinové schůzky si vyměňovali názory na umístění radarové základny v Česku a na nezávislost Kosova. Paroubek uvedl, že se chystá navštívit Moskvu, kde se bude s představiteli strany Vlast věnovat jejímu vstupu do strany evropských socialistů.

Paroubek svého ruského kolegu ujistil o odmítavém postoji ČSSD k protiraketovému deštníku. Dodal, že stále trvá na referendu. Podle Babakova změní základna v Česku a Polsku geopolitickou situaci v Evropě.

Rusko podle něj nechce nikomu vnucovat svůj názor, ocenilo by prý ale, kdyby se při rozhodování přihlíželo k mínění 70 procent obyvatel České republiky, kteří si radar nepřejí.

Odmítavý postoj zaujali představitelé obou sociálnědemokratických stran také k vyhlášení nezávislosti Kosova.

Strana Vlast, která má sociálnědemokratický charakter, má podle Babakova zhruba 500.000 členů ve více než osmdesáti ruských regionech. Její šéf považuje Rusko a Česko za partnery. Paroubek vyjádřil přání, aby sociální demokracie měla i v Rusku podobného partnera, jakého má ve Spojených státech v demokratické straně.