Topolánek chce večer mluvit o vládní spolupráci, ne o poplatcích ve zdravotnictví

Praha - Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek chce na večerním jednání koalice mluvit především o prioritách společné vlády a o mechanismech, jak pro mnohdy kontroverzní body najít podporu všech 100 koaličních poslanců. "Moje ambice není, abychom řešili konkrétní detaily," řekl dnes novinářům. Za okrajové téma považuje i návrhy na zrušení zdravotnických poplatků pro některé občany, které chtějí do Kramářovy vily přinést lidovci.

„To, co nás případně trápí, je naplnění koaliční smlouvy a programového prohlášení, tedy získání opravdu všech 100 koaličních hlasů k prosazení věcí, které jsme už dávno dohodli. Dnešní jednání bude spíše o identifikaci problémových bodů a priorit, které máme schváleny v rámci našeho vládnutí,“ uvedl premiér.

Jeho cílem prý není konkrétně řešit otázky, jako jsou poplatky, ale spíše hledat kompromis, „který koalici spíše stmelí než rozdělí“. Po pátečním jednání předsedů ODS, KDU-ČSL a Strany zelených získal pocit, že existuje silná vůle pokračovat v koaličním projektu i pro zbytek volebního období. „Žádné koaliční vládnutí na světě není jednoduché, ale já jsem v tomto směru optimista,“ poznamenal Topolánek.

O tématu zdravotnictví chtějí naopak na koaličním jednání mluvit lidovci. Předseda strany Jiří Čunek v úterý novinářům řekl, že v druhé části dnešního jednání chce přednést požadavek své strany na zrušení zdravotnických poplatků pro děti do šesti let, lidi starší 70 let a obyvatele domovů důchodců. Poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová už sepsala návrh, který by rušil poplatky za pobyt v nemocnici u novorozenců a jejich matek. S jeho podáním čeká na koaliční devítku.

Šojdrová dnes novinářům řekla, že má připraveno několik verzí novely a je připravena na kompromis. Podrobnosti neprozradila, podle ní to ale neznamená, že by novelu nepodala, pokud ji koaliční lídři nepodpoří. Chce přijít na večerní jednání a přesvědčit zástupce vládních stran. Ať už ale jednání dopadne jakkoli, do dnešní půlnoci chce předlohu do sněmovny předložit. „Okamžitě po skončení jednání mám připravené materiály,“ uvedla.

Topolánek ale soudí, že poplatky možná dnes ani politici nebudou probírat. S Čunkem se prý mezitím dohodli, že oddělí politická jednání od věcných témat. Premiér zopakoval, že koalice by fungování poplatků měla vyhodnotit po půl roce, a to na základě jasných údajů o tom, co tato změna přinesla jednotlivým skupinám pacientů. Věří, že Šojdrová bude respektovat společnou dohodu koalice.

Zatímco křesťanští demokraté chtějí vedle zdravotnictví projednat na koaliční devítce i otázku důchodů, bydlení či rodiny, zelení budou podle dostupných informací klást priority v oblasti dopravy a ochrany životního prostředí. Nechtějí znovu nastolit téma energetiky, protože jim v tomto směru vyhovuje koaliční smlouva, která zakazuje přípravné práce na nových jaderných zdrojích.

Čunek i Topolánek si myslí, že tématem večerní schůzky nebude návrat šéfa lidovců do vlády, který vytváří v trojkoalici už řadu měsíců napětí. K jeho opětovnému jmenování totiž mají výhrady zelení.