Přes Lázně Bělohrad už nesmí jezdit kamiony

Lázně Bělohrad - Radnici v Lázních Bělohrad se podařilo omezit průjezd kamionů přes centrum. Těžká auta už nemůžou jezdit po silnici směrem k Miletínu. Frekventovaná trasa totiž prochází středem lázeňského areálu a pacientům pak vadí hluk. Vedení lázní by chtělo dosáhnout úplného zákazu pro kamiony.

Lázeňské vedení argumentuje tím, že kamionový provoz porušuje hned dva zákony. Kvůli hluku ten o veřejném zdraví a také zákon lázeňský: „Říká, že průjezdní doprava by neměla jet přes lázeňské území," vysvětluje starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr (nestr.)
 
Od letošního března platí zákaz průjezdnosti kamionů městem. Během pár měsíců by se mělo rozhodnout, jestli je toto opatření funkční. „Během července bude vyhodnocena situace a bude rozhodnuto o dalším postupu. To znamená, zda bude uzavírka prodloužena," předkládá další možný postup Jiří Brandejs ze správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.
 
Provozovatelé lázní by ovšem rádi zrušili silnici úplně. „My bojujeme za to, aby tady byla úplná uzavírka a z cesty se stala pěší zóna," předkládá novou koncepci Jaromír Ferbr z Anenských slatinných lázní v Bělohradu.
 
Pěší zóna v lázních by ale v důsledku znepříjemnila život obyvatelům okolních obcí. „Úplné uzavření silnice Lázeňská by u nás vedlo k nárůstu automobilové dopravy a navíc by se zhoršila dopravní obslužnost okolních obcí," vysvětluje nevýhody starosta sousedního Miletína Miroslav Nosek (nestr.)
 
Nejlepším řešením pro všechny by tudíž byla stavba obchvatu, jenže termín zahájení stavby není vůbec jistý. „Není jisté, jestli se podaří získat souhlasy majitelů příslušných pozemků k jejich," sděluje své obavy Pavel Šubr a dodává, že pokud vše půjde dobře, tak by práce na novém obchvatu mohly začít v roce 2011.  

Vydáno pod