Nemocnicím chybí baryum potřebné k rychlé diagnostice

Praha - Nemocnice trpí už od prosince nedostatkem barya. Jedná se o kontrastní látku, která se používá při vyšetření žaludku a střev. Lékaři proto radikálně omezili provoz a pacienti, kteří nemají akutní potíže, musejí počkat. Za baryovou nouzi je zodpovědný výpadek ve výrobě u dodavatele, kterým je francouzská firma Guerbet. Podobný problém sužuje také Slovensko.

Nemocnice buď čerpají z posledních zásob, anebo již byly nuceny půjčit si kontrastní látku z jiných klinik. S baryem proto musí lékaři šetřit. Nemocnice teď na specifické vyšetření přijímají jen ty nejakutnější případy. 

Vyšetření pomocí kontrastní látky přitom trvá jen pár minut. Pacient vypije její roztok a na snímcích pak lékař rychle diagnostikuje problém. Sice existují i jiné možnosti vyšetření, obvykle však nepatří k nejoptimálnějším. „Alternativa je alternativou proto, že je většinou horší, dražší, méně kvalitní, má svoje omezení,“ potvrdil Vlastimil Válek z Fakultní nemocnice Brno. Nemocný je někdy nucen podstoupit i mnohem nepříjemnější prohlídku. Například endoskopické vyšetření, při kterém je konečníkem do střev zavedena hadička.  

Zástupce firmy Guerbet na českém trhu rozhovor odmítl. Podle jeho informací se látka k pacientům dostane na začátku dubna. Ministerstvo nepovažuje nedostatek za kritický. Chce se ale pojistit tím, že začne jednat i s druhým výrobcem. Ten ovšem sídlí v Americe a prozatím do Česka nedodával.