Od prázdnin začnou radary měřit rychlost v Českých Budějovicích

České Budějovice - Radary začnou měřit rychlost na deseti českobudějovických křižovatkách až od začátku prázdnin. Původně měly na řidiče dohlížet už od 1. dubna, podpis smlouvy ale zpozdila stížnost firmy, která neuspěla ve výběrovém řízení na provoz radarů. Kamerami chce radnice snížit počet přestupků. Před třemi lety při tříměsíčním zkušebním provozu zaznamenal systém na dvou křižovatkách ve městě 235 000 prohřešků. Jejich počet se ale každý týden snižoval, řekl novinářům primátor Juraj Thoma.

Podpis smlouvy na provoz radarů zpozdila stížnost neúspěšné firmy, kvůli které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podpis pozastavil. „Nyní máme 30 dnů na podpis smlouvy a od jejího podpisu pak má firma dodat do tří měsíců zařízení,“ vysvětlil primátor.


Firma zařízení pouze dodá a bude je udržovat. Kamery budou obsluhovat dva strážníci městské policie a přestupky budou vymáhat úředníci magistrátu. Radnice jen kvůli vyřizování prohřešků řidičů přijme tři nové zaměstnance. Náklady na ně se budou pohybovat kolem 1,2 milionu korun ročně, zcela je ale pokryjí zaplacené pokuty. „Předpokládáme, že budou schopni zúřadovat zhruba 8 000 přestupků měsíčně,“ podotkl Thoma. Při předloňském zkušebním provozu stihli úředníci zpracovat 6 500 přestupků a vybrali sedm milionů z 8,2 milionu korun vyměřených pokut.


Zařízení nejen zaznamenají přestupek, ale připraví k němu i protokol s fotografií, který poslouží jako důkazní materiál ve správním řízení. Podle města je proto vyřízení přestupku relativně jednoduché. Město si radary pronajme a firma zajistí servis zařízení. Nájem za deset radarů bude činit 10.000 korun měsíčně. Město zaplatí také určité procento ze skutečně vybraných pokut. Jeho výši určí smlouva, kterou dosud město neuzavřelo.


Radary by měly sledovat řidiče na křižovatce ulic Dlouhá louka a Husova, křižovatce ulic Pražská a Karolíny Světlé a dále křižovatku Mánesovy a Lidické ulice. Řidiči by také měli jezdit podle předpisů přes křižovatku Husovy a Strakonické ulice, Milady Horákové a Antonína Barcala, Strakonické a Pekárenské ulice a po křížení Senovážného náměstí s Žižkovou ulicí. Radary budou zaznamenávat přestupky také na křižovatce Rudolfovské s Okružní ulicí, Branišovské s ulicí Milady Horákové a na Ledenické ulici na vjezdu do Českých Budějovic.