V létě začnou v Jihlavě jezdit auta po novém silničním obchvatu

Jihlava - Po nové části silničního obchvatu Jihlavy začnou auta jezdit zřejmě letos v červenci. Stavba přibližně za 300 milionů korun by měla být úplně dokončena na podzim, ale provoz na silnici začne o několik měsíců dříve. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem této akce. Jižní část městského obchvatu měří asi tři kilometry, sdělila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Obchvat pomůže odvést z města tranzitní dopravu, která představuje podstatnou část zatížení na hlavních silničních tepnách. Buduje se od jara 2006. Stavbaři ještě budou pokládat asfaltový povrch na novou komunikaci a budou pracovat na jejím propojení s navazujícími silnicemi. Upravovat se bude okolí stavby, svahy budou osázeny zelení.

Nová silnice I. třídy naváže na první část obchvatu, který v roce 2004 propojil pávovský dálniční přivaděč se silnicí na Pelhřimov. Druhý úsek začíná mimoúrovňovou křižovatkou u výpadové silnice na Pelhřimov a vede ke Znojemské ulici. Jeho součástí bude několik mostů. Práce přesto nebyly tak náročné jako u první etapy za 730 milionů, která vedla zastavěnou částí města a na níž se budoval i tunel.

Jihlavské Ředitelství silnic a dálnic spravuje na Vysočině 420 kilometrů komunikací I. třídy. V tomto roce by na nich měly začít stavby dvou velkých obchvatů celkem asi za 1,5 miliardy korun. Nové úseky silnic se budou budovat u Moravských Budějovic na Třebíčsku a u České Bělé na Havlíčkobrodsku.