Ve sněmovně bylo tak málo poslanců, že si nemohli odhlasovat ani odklad schůze

Praha - Čtvrteční schůzi sněmovny označil její místopředseda Lubomír Zaorálek za nedůstojnou. Vzhledem k absenci většiny interpelovaných ministrů nebyl v sále chvíli žádný člen vlády. Hlasování o třítýdenním odkladu jednání nakonec znemožnil nedostatek poslanců. Přítomen nebyl ani premiér Mirek Topolánek, který odcestoval do Bruselu na summit Evropské unie. Interpelace probíhaly dopoledne písemně, během odpoledních hodin ústně.

„Je nás málo. Vidím, že je nás opravdu jenom 37, což skutečně naše hlasování znemožňuje. Na to, abychom mohli hlasovat, musí nás být 67. To je počet, kterého zřejmě nedosáhneme,“ posteskl si místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Nejčastěji interpelovaným ministrem byl Tomáš Julínek. Ten byl v době schůze sněmovny jen o pár metrů dál, na schůzce se senátory a poslanci KDU-ČSL kvůli sedmi připravovaným reformním zákonům.

Nedostatek učňů a nejvyšší zástupkyně

Během dopoledních písemných interpelací varovala sociálnědemokratická poslankyně Ladislava Zelenková před snižujícím se počtem kvalifikovaných řemeslníků. Uvedla, že na učební obory se hlásí každý rok stále méně zájemců. Předseda školského výboru Walter Bartoš (ODS) vidí příčinu v chybné legislativě, kterou vypracovala ČSSD. Podle něho je třeba, aby „studenti byli připravováni na vějíř příbuzných oborů, aby se během dvou nebo tří měsíců byli schopni přizpůsobit jiné práci“.

David Rath se obrátil na ministra spravedlnosti Jiří Pospíšil s dotazem, zda prověřil skutečnosti, na které upozornila nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Údajně uvedla, že poslední dobou zaznamenává „i práci policistů, kteří na tak důležitou úlohu, jakou je postih kriminality, asi nemají morální předpoklady“. Pospíšil se k názorům nejvyšší státní zástupkyně ale vyjadřovat nechtěl.

Odpolední interpelace

Odpoledne si poslanci mohli poslechnout jen vyjádření ministra životního prostředí Martina Bursíka k větrným elektrárnám, paroplynové elektrárny v Ústí nad Labem a ostravského ovzduší, úvahy ministra školství Ondřeje Lišky o možnostech financování vysokých škol a informaci ministra dopravy Aleše Řebíčka o některých úkolech jeho úřadu v silniční dopravě.