Antidiskriminační zákon prošel ve sněmovně druhým čtením

Praha - Poslanci dnes projednali ve druhém čtení antidiskriminační zákon, který tak čeká ve sněmovně závěrečné třetí čtení. Jedná se o normu, která má chránit před diskriminací kvůli věku, pohlaví, náboženskému přesvědčení, rase nebo sexuální orientaci. Pokud se ji podaří příští týden prosadit, mohla by začít platit na začátku příštího roku. Kvůli absenci antidiskriminačního zákona hrozí Evropská komise žalobou a pokutou v hodnotě desítek tisíc eur. Česko je navíc poslední země Evropské unie, která podobný zákon nemá.

Zákon strávil v odborných výborech sněmovny více než půl roku. Opozici ale připadá příliš mírný a ODS ho považuje za zbytečnost. „V naší legislativě není potřeba. Obsahuje to ústava a celá řada dalších předpisů,“ řekl poslanec ODS Marek Benda. Podle poslankyně ČSSD Anny Čurdové zákon nesplňuje ani to, co by měl - chránit oběti diskriminace.
   
Norma by měla zlepšit ochranu práv v oblasti zdravotnictví, bydlení a školství. Naopak vypadne zákaz diskriminace na základě státního občanství. „Je třeba dát nižší plat cizincovi než českému občanovi v zaměstnání. Z definice diskriminace mohou vypadnout i další důvody. Například politická příslušnost, členství v odborových organizacích nebo povinnosti k rodině,“ upřesnil Pavel Cizinský z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva.