Protikorupční policie odložila případ „karlovarské losovačky“

Karlovy Vary - Protikorupční policie zastavila vyšetřování kauzy známé jako karlovarská losovačka. Kvůli netransparentní přípravě výběrového řízení na stavbu multifunkční haly za miliardu korun už dostala radnice půlmilionovou pokutu od antimonopolního úřadu. Podle informací policie ale nikdo nespáchal trestný čin a případ byl odložen. Karlovarská losovačka se v Česku stala pojmem. Záběry ze sporného losování vidělo na webovém portálu youtube.com přes 100 tisíc lidí.

Oficiální informaci o odložení případu zatím nikdo z vedení karlovarské radnice nedostal. Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka to ani není nutné. Vyšetřovatel pouze prověřoval, zda nebyl spáchán trestný čin, protože nic takového nezjistil, případ odložil. „Vzhledem k tomu, že nikdo nebyl obviněn, nemusíme ani nikoho z magistrátu o odložení případu vyrozumět,“ uvedl Skřepek.

Karlovarská primátorka Veronika Vlková zprávu o odložení případu losování zhotovitele haly uvítala. Poznamenala, že se tak potvrdila právní analýza, kterou si nechal magistrát k losování zpracovat. „Od počátku jsme zastávali názor, že si nejsme vědomi, že by došlo k nějakému korupčnímu jednání,“ řekla Vlková.

Dvouapůlminutový snímek z losování dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Podle losujícího byly lístky slepené, a nemohl je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Stavba karlovarské arény, která začala loni v únoru, postupuje podle předpokladů, a dokonce je v mírném předstihu. Rychlému postupu prací pomohla především mírná zima, nyní je už prostavěna více než třetina z celkových nákladů. Pohybují se kolem jedné miliardy korun. Opozice tvrdí, že v budoucnu ohrozí ekonomiku města, a kvůli ní nezbudou peníze třeba na sociální sféru, kulturu a opravy komunikací. Vedení města to odmítá s tím, že peníze v rozpočtu chybět nebudou.