Parkování v garážích hradeckého kraje zdražilo až o 50 procent

Hradec Králové - Parkování v parkovacím domě v novém sídle Královéhradeckého kraje v minulých dnech zdražilo až o padesát procent. Ceny zvýšila firma Atol, která parkovací systém ve městě začala loni na dobu 30 let provozovat. Atol se souhlasem hradecké radnice ceny parkovného ve městě výrazně zvýšil již v lednu, což ve městě zvedlo vlnu kritiky.

Dosud se v garážích kraje v centru města platilo za první dvě hodiny stání 15 korun a za třetí a další hodinu deset korun. Od 7. března Atol první dvě hodiny stání zdražil o 33 procent na 20 korun a třetí a další hodinu o 50 procent na 15 korun.

Předseda představenstva Atolu Jiří Slánský pouze řekl, že nové ceny jsou věcí hospodářského managementu firmy. Vyjádření ke zdražení ve čtvrtek slíbil zaslat mailem, ale dosud tak neučinil. Ceny parkovného ve městě má schvalovat rada města. Ta o nových cenách v parkovacím domě podle mluvčího magistrátu Václava Svobody nejednala. „Ani s krajem nikdo nové ceny nekonzultoval,“ řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Parkovací dům za několik stovek milionů korun hrazených z rozpočtů kraje a města je jediným ve městě. V provozu je od prosince. V garážích je pro veřejnost 425 míst. Z toho 226 míst mají za roční úhradu 3.600 korun za místo rezervovaných rezidenti, zbytek je pro volné parkování.

Krajský radní Miloslav Plass před otevřením garáží označil původní cenu 15 korun za hodinu stání v garážích kraje za příliš vysokou. Od začátku provozu garáží platí všichni návštěvníci hejtmanství.

Dříve řidiči v centru města parkovali zejména na historickém Velkém náměstí. Od ledna tam Atol ceny zvýšil několikanásobně až na 100 korun za hodinu. Právě ceny na Velkém náměstí vyvolaly největší nesouhlas lidí. Radnice na to s Atolem reagovala tím, že na Velkém náměstí se, zřejmě od dubna, zkrátí doba placeného parkování o dvě hodiny. O víkendu se bude přes den platit jednorázově 30 korun. Novinkou ale bude placení poplatku 30 korun za stání přes noc. Vysoké parkovné v centru zdražilo návštěvy divadla, restaurací či nedělních bohoslužeb. Podnikatelé z Velkého náměstí sepsali protestní petici, pod níž shromáždili asi 400 podpisů.

Vybrané parkovné jde Atolu, který za to má radnici postavit nové parkovací domy. Atol od ledna také zpoplatnil parkování v dalších ulicích a rozšířil dobu parkování. Dodržování placení Atol přísně kontroluje. Loni Atol při nižších cenách parkovného utržil 12 milionů korun a vytvořil zisk 2,3 milionu korun.

Vydáno pod