Poslankyně KSČM Bebarová-Rujbrová navrhla zrušit lustrační zákony

Praha - Komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová navrhla zrušení lustračních zákonů, které zapovídají exponentům bývalého režimu možnost zastávat funkce ve státní správě. Návrh dnes podala v rámci projednávání předlohy antidiskriminačního zákona. O něm, a tedy i o požadavku poslankyně KSČM, rozhodne dolní komora možná už příští týden.

Komunisté se o zrušení lustračních zákonů neúspěšně pokoušeli v minulých letech již několikrát. V roce 2005 pro návrh KSČM hlasovalo 60 ze 180 přítomných poslanců.

Zastánci lustračních zákonů se domnívají, že jde o sice nedokonalou, ale
přesto zásadní pojistku, aby se do nejvyšších funkcí ve státní správě nedostali agenti, bývalí vysocí důstojníci Státní bezpečnosti a nomenklaturní špičky bývalé KSČ. Odpůrci těchto norem naopak míní, že takové zákony jsou nemorální, protože vycházejí z principu kolektivní viny a člověka nehodnotí podle toho, co skutečně dělal, ale podle toho, že byl
někde evidován.

Lustrační zákon schválil parlament v roce 1991, o rok později jej doplnil o takzvaný malý lustrační zákon, který se vztahuje na službu u policie a ve vězeňství. Zákon měl platit pět, později deset let, nakonec byla v roce
2000 doba platnosti prodloužena na neurčito.

Lidé, kteří chtějí zastávat například vysoké funkce ve státní správě, tak
musejí i nadále předkládat osvědčení, že před rokem 1989 nebyli vysokými funkcionáři komunistické strany či příslušníky a agenty komunistické tajné policie - StB.