Zemřel předseda českých muslimů Mohamed Ali Šilhavý

Brno  - V devadesáti letech zemřel dnes nad ránem předseda Ústředí muslimských náboženských obcí v ČR Mohamed Ali Šilhavý. Na islám konvertoval před více než 70 lety, a patřil tak k prvním obyvatelům České republiky, kteří přestoupili na muslimskou víru. "Jeho odchod je pro nás velkou ztrátou. Udělal mnoho pro stavění mostů mezi českou společností a muslimy," komentoval jeho osobnost předseda brněnské islámské nadace Muníb Hasan.

Šilhavý pocházel z Třebíče, kde po léta učil na tamním gymnáziu. V čele muslimů v Čechách a na Moravě stál již za komunismu. Šilhavý již za komunismu usiloval o oficiální registraci muslimských obcí. Odmítl ale vydat soupisy vyznavačů islámské víry, které byly k registraci požadovány. Měl totiž obavy z toho, že by mohly být zneužity. Před deseti lety stál u zrodu první oficiální muslimské modlitebny v Česku, kterou je mešita v Brně.
 
Šilhavý představoval islám jako mírumilovnou víru a až do svého vysokého věku zůstal pro české muslimy velkou autoritou. „I když vzhledem ke svému věku nemohl být již tak aktivní, z úcty k němu jsme v minulosti rozhodli, že bude doživotním předsedou muslimských obcí v České republice,“ zdůraznil Hasan.
 
Poukázal na to, že Šilhavý povzbuzoval muslimy, aby se otevřeli české společnosti, pořádali v mešitách dny otevřených dveří a přednášky. „Říkal, že 'lidé nejsou špatní, jsou dobří, ale neznají vás', což nás přimělo k otevřenosti,“ doplnil Hasan.

Šilhavý zemřel v pátek, což je podle muslimů dobré znamení, protože tento den považují za sváteční. Vyznavači islámu se v pátek pravidelně scházejí ke svým modlitbám.